Goeie vraag: helpt gemberthee om je eten beter te verteren?
Feestmaaltijden op trouwfeesten of communies zijn lekker, gezellig en vaak copieus. Je maag en darmen durven op zulke gelegenheden wel eens overuren te draaien. Sommige dingen helpen om je eten te laten zakken, andere niet. De goeie vraag van vandaag: helpt een kop gemberthee om je eten beter te verteren?
Gemberthee als wondermiddel?
Prof. dr. Danny De Looze: “Wat heet water gieten op enkele stukken vers gesneden gember is een smaakbom en maakt van gemberthee een populaire en lekkere warme drank. Maar hoe heilzaam het is bij een moeizame vertering is minder duidelijk. Er zijn bij mijn weten niet echt wetenschappelijke studies over het positieve effect van gemberthee op het verteringsproces, maar ik hoor wel dat mensen het zo ervaren.
Verwacht van een dampende kop gemberthee geen wonderen. Het heeft een eerder mild, licht versnellend effect op de vertering.”
Prof. Dr. Danny De Looze
Een kop gemberthee na het eten zou voor een lichtere maag zorgen, een lichter gevoel geven. Gember zit ook in voedingssupplementen die worden verkocht om de maag beter te doen samentrekken, zodat het eten de maag sneller verlaat. Je zou dus kunnen stellen dat een kopje gemberthee een milde manier is om de vertering wat te versnellen. Zo’n dampend tasje thee kan zeker geen kwaad, maar verwacht er ook geen mirakels van.
Helpt gemberthee om je eten beter te verteren? Het drankje is zeker liever voor je maag en een beter alternatief voor alcohol of koffie na de maaltijd. Maar het effect van zo’n beker gemberthee is niet dusdanig spectaculair, en bijgevolg is het antwoord op de vraag ‘bevordert gemberthee de vertering’ ‘eerder waar’.
Medicatie als Motilium en Primperan werken efficiënter in op de maag, maar zuinig zijn op farmaceutische producten en preventief handelen is slimmer: wil je geen misselijk gevoel, geen lastige maag of geen verstoorde darmen? Dan is het nog altijd beter om dat zware, opgeblazen gevoel te voorkomen door iets minder te eten, je eten rustig te kauwen en voldoende tijd te nemen voor de maaltijd. Je maag en je darmen, kortom: je ganse verteringsstelsel zal je dankbaar zijn.”
Onze expert
Prof. dr. Danny De Looze is kliniekhoofd maag- en darmziekten in het UZ Gent. Hij schreef onder meer het interessante en zeer informatieve boek ‘Wat onze darmen ons vertellen’, dat je op een toegankelijke en no-nonsens manier wegwijs maakt in het spijsverteringsstelsel en vertelt over de impact ervan op je brein en je lichaam. Je kent prof. dr. De Looze ook van het PLAY4-programma ‘Topdokters’.
Meer lezen?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!