Een powernap overdag: welke gevolgen heeft het op je nachtrust?
Als je overdag moe bent in het weekend, doe je toch gewoon een dutje? Beter niet, zo blijkt, want zo’n powernap kan gevolgen hebben op je nachtrust. We gingen te rade bij Nigitha Van Doorn, klinisch psychologe die verbonden is aan het slaaplabo in het UZ Brussel.
Wat doet een dutje overdag met je nachtrust?
Expert Nigitha Van Doorn: “Hoe langer je wakker bent, hoe meer druk om te slapen je opbouwt. Je gaat dus meer nood hebben aan slaap wanneer je ’s avonds in je bed kruipt. Als je overdag een dutje doet, neem je een groot deel van die druk weg en ‘steel’ je een deeltje van je nachtrust. Je hebt met andere woorden al wat slaap gebruikt van de nacht die komt. Daardoor kun je ‘s avonds moeilijker in slaap vallen, want je lichaam heeft hier geen of minder nood aan. De kans is ook groot dat je ’s nachts wakker wordt en dan niet meer in slaap kunt vallen.”
Wat als je echt nood hebt aan zo’n dutje?
“Als je toch voelt dat je nood hebt aan een dutje, probeer het dan zo kort mogelijk te houden. Na een halfuur slaap kom je terecht in de diepe slaap. Die is noodzakelijk tijdens de nacht en moet je dus bewaren voor dan. Bij een powernap van een kwartier of 20 minuten kom je, normaal gezien, nog niet in die diepe slaap terecht. Zet dus zeker je wekker.”
“Is het een dutje van 3 uur geworden en kun je daardoor ’s avonds niet meer in slaap vallen? Wacht dan zeker tot je terug moe bent. Ik vergelijk dat vaak met een blaas: als je uit gewoonte elke dag om 12 uur naar het toilet gaat, maar je blaas is niet vol, dan gaat er weinig gebeuren. Slapen werkt volgens hetzelfde principe. Als je niet slaperig genoeg bent en je ligt in je bed, dan ga je ook niet makkelijk in slaap vallen. Je moet dus echt wachten tot je slaapdruk terug is opgebouwd.”
WaarΓ³m heb je soms nood aan een powernap?
“Die nood aan slaap heeft alles te maken met het opbouwen van een afvalstofje in onze hersenen, adenosine. Slapen is de enige oplossing om dat stofje te verminderen, een dutje doen kan hier dus ook bij helpen. CafeΓ―ne neemt dan weer de plaats in van die adenosine, wat wil zeggen dat je ook een kopje koffie kunt drinken in plaats van een dutje te doen. Als je voor 4 uur in de middag een koffietje drinkt, zal het je slaapkwaliteit in de nacht verbeteren.”
Dus beter niet te vaak doen?
“Als je eens één keer een dutje doet, heeft dat enkel gevolgen op de komende nacht. Als je dat op lange termijn blijft doen, dan raakt je slaapritme verstoord en is je slaap tijdens de nacht niet goed. Daardoor creΓ«er je nog extra slaapproblemen. Het is dus het beste om zo weinig mogelijk dutjes te doen, en als je het toch doet, hou het dan zo kort mogelijk.”
Meer over een goede nachtrust
- 5x ontspannende thee voor een goede nachtrust
- 7 redenen waarom je moeilijk in slaap valt
- Zo belangrijk is nachtrust als je wilt afvallen (en we geven je een paar tips)
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!