georganiseerde koelkast
Getty Images

Gezond Eetplan dag 1: organiseer je koelkast en ga voor een ‘gezond’ schap

Door Isabelle Ignoul

Dit artikel maakt deel uit van het Gezond Eetplan. Klik hier voor meer info!

Ready, set, go: vandaag gaan we van start met het Gezond Eetplan! We beginnen bij het begin: gezond(er) eten draait niet enkel om goede voornemens, het vraagt ook wel wat organisatie en planning. Wist je dat een beter georganiseerde koelkast je gezonde eetgewoonten een boost geeft? We geven je enkele concrete tips waarmee je meteen aan de slag kunt én je krijgt je eerste dagmenu.

Wat eten we vandaag?

  • Havermout-rozijnenbroodje
  • Restjessalade met kip en kruidendressing
  • Geroosterde bloemkoolsteaks met kruidige quinoa en hummus

Naar het menu voor vandaag

Verder in het artikel vind je nog veel méér lekkere recepten!

Organiseren = bewuster eten

Voedingsconsulente Steffi Vertriest legt uit waarom een overzichtelijke koelkast zo belangrijk is: “Een georganiseerde keuken nodigt uit om te koken en het doet je bewuster omspringen met voedsel. Het brengt niet enkel mentale rust, het nodigt ook nog eens uit tot gezonder eten.”

5 concrete tips om je koelkast beter te organiseren

1. Voorzie een ‘restjes-schap’ …

Maak een schap vrij in je koelkast en bewaar daar alle restjes in doorzichtige potjes: zo zie je in één oogopslag wat je nog overhebt en grijp je minder snel naar een ongezonde snack.

Ook losse ingrediënten die je niet volledig hebt gebruikt, krijgen hier een plekje. Vul de klaargemaakte kliekjes aan met nog een halve courgette, bijvoorbeeld, of voeg gauw nog wat kipreepjes toe aan een lekker soepje. Zo wordt lunch of avondeten klaarmaken voor de rest van de week extra makkelijk.

2. … én een tussendoortjes-schap!

Eén van de schappen in je koelkast wordt vanaf nu gepromoveerd tot tussendoortjes-schap. Denk aan groentesticks, kerstomaatjes, voorgekookte eitjes … En vergeet ook geen lekkere dip!

Heb je kleinere kinderen? Zorg dan dat dat snack-schap zich op hun hoogte bevindt. Op die manier zullen ze sneller voor een gezond ‘snoepertje’ kiezen.

3. Haal groenten en fruit uit de verpakking

Groenten en fruit vormen dé basis van een gezonde maaltijd. Idealiter zouden we ze dus een ereplekje geven op ooghoogte in onze koelkast, maar het is beter om ze in de fruit- en groentelades op te bergen. De vochtige omgeving houdt ze namelijk een pak langer vers.

Haal je groenten wanneer mogelijk wél uit hun verpakking, zodat je meteen een overzicht krijgt van al die vitamientjes!

4. Weet wat je best in de deur bewaart

De plek in de deur bewaar je best voor dingen die beter tegen temperatuurschommelingen kunnen. Door het openen en sluiten van de deur wisselt de temperatuur op deze plek namelijk het meest. Het is dan ook de ideale plek voor tomatenpuree, notenpasta’s, zongedroogde tomaatjes, kappertjes, oliën …

Wat je zoal op tafel zet met die smaakmakers? Met een goede tomatenpuree maak je de heerlijkste ovenschotels. En notenpasta’s zijn verrukkelijk om te verwerken in een smoothie of havermout.

5. Hou het netjes

Een overzichtelijke koelkast is één ding, maar dat ze proper is, is net zo belangrijk. Deze tips hebben ons al meermaals van een smeerboel gered:

  • Rangschik producten met behulp van mandjes die je al dan niet labelt.
  • Leg plastic placemats in je koelkast. Wanneer je morst, kun je die er makkelijk uithalen om ze proper te maken.
  • Heb je een kleine koelkast? Dan weet je dat dingen op elkaar stapelen soms vragen om morsen is. Ga daarom op zoek naar een klein draaiplateau (liefst met meerdere niveaus; je vindt ze het vaakst bij de badkamerproducten) en zet het in je koelkast. Zo win je plaats en vind je meteen waar je op zoek naar bent.
  • Last van geurtjes? Leg dan een koffiepad of een schoteltje gemalen koffie in je koelkast.

Vandaag eten we een zelfgemaakte havermout-rozijnenboterham als ontbijt, gaan we bij de lunch voor een restjessalade met kip en een frisse kruidendressing en combineren we ’s avonds geroosterde bloemkoolsteaks met kruidige quinoa en hummus.

Havermout-rozijnenbroodje

Restjessalade met kip en kruidendressing

Geroosterde bloemkoolsteaks met kruidige quinoa en hummus

Benieuwd naar de recepten en de rest van het weekmenu? Klik dan hier.

 

Bewerking: Marlies Picavet, bron: Libelle Lekker/feeling.be/Steffi Vertriest

Deze artikels over gezond eten wil je ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."