Gezond Eetplan dag 11: weet dat gezond koken ook snel kan
Dit artikel maakt deel uit van het Gezond Eetplan. Klik hier voor meer info!
Na een drukke dag is gezond koken misschien het laatste waaraan je denkt. Want dat kost altijd heel wat tijd, toch? Nee hoor! Op deze elfde dag van het Gezond Eetplan tonen we je met enkele tips en véél recepten dat je vliegensvlug een gezonde maaltijd op tafel kunt zetten.
Wat eten we vandaag?
- Speltpannenkoeken met chocolade
- Piet Huysentruyts gemarineerde meloen met viognierwijn en dragon
- Ovenschotel met vis
Verder in het artikel vind je nog veel méér lekkere recepten!
Snel Γ©n gezond koken: onze tips
Maak een weekmenu
OkΓ©, het kost een beetje tijd in het weekend, maar een weekmenu maken heeft Γ©cht heel wat voordelen:
- Je hoeft niet elke avond te stressen over wat je gaat eten
- Op rustige dagen heb je tijd vrij om iets extra te koken en in de diepvries of koelkast te zetten
- Je kiest bewust wat je gaat eten en gaat gericht naar de winkel. Zo heb je minder kans om verleid te worden door ongezonde opties
Wist je dat je op onzeΒ Libelle LekkerΒ website elke week een weekmenu vindt? Er is trouwens ook altijd een veggie optie.
Leg een lijstje aan van gezonde favorieten
Een snel recept uitgeprobeerd dat je superlekker vond? Hou het dan bij in een schriftje, in je notities op je smartphone of online. Probeer bijvoorbeeld Mijn kookhoekje van Libelle Lekker eens uit; het is helemaal gratis. Op den duur heb je een hele reeks snelle toppers waar je enkel nog uit moet kiezen.
Enkele van onze favorieten:
- Courgetti met sardientjes
- Wok met broccoli en varkensreepjes
- Sandra Bekkari’s toast van zoete aardappel met tomaat, mozzarella en waterkerspesto
- Volkorenpasta met kip en geroosterde paprika
- Quinoasalade met groene asperges en verse kruiden
- Snelle kippensoep
Invriezen = tijd winnen
Een beetje tijd over in het weekend of op een rustige dag? Maak dan wat extra porties van een gezonde maaltijd en vries ze in. Zo moet je je eten enkel nog maar ontdooien als je geen tijd of zin hebt om uitgebreid te koken. Soepen zijn een prima idee, maar ook ovenschotels, stoofpotjes en zelfs quiches bewaar je makkelijk tot wel drie maanden in de diepvriezer.
Deze gerechten vries je makkelijk in:
- Sandra Bekkari’s lasagne van aubergine
- Boerenkool-pastinaakstoofpotje
- Soep van geroosterde tomaten
- Parmentier van kalfsgehakt en knolselderpuree
- Chili sin carne met pecannoten en koriander
- Quiche met zoete-aardappelkorst met boschampignons, pastinaak en pata negra
Op het menu vandaag
Vandaag sta je op met de héérlijke geur van speltpannenkoeken (mΓ©t chocolade, dan nog wel). ’s Middags ga je voor een chique, maar supersnelle lunch en eet je gemarineerde meloen met viognierwijn en dragon en als avondeten tover je in een klein halfuurtje een zomerse ovenschotel met vis op je bord.
Benieuwd naar de recepten en de rest van het weekmenu? Klik dan hier.
<<<Β Liever terug naar het vorige weekmenu? Klik hier.
Heb je deze artikels al gezien?
- βs Avonds snacken: waarom doen we het en hoe voorkom je het?
- Koken met restjes: tips en recepten om zelf uit te proberen
- Verrassend: deze 8 dingen mogen ook in de koelkast
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!