Gezond, gevarieerd én betaalbaar eten: zo doen onze lezers het
Het jaar is halfweg, tijd om die balans op te maken van de voornemens. Meer dan twee op drie Vlamingen willen dit jaar graag gezond eten. Maar hoe doe je dat, zonder altijd maar hetzelfde te eten? En hoe hou je dat betaalbaar? Wij vroegen het aan onze lezers.
2024: het jaar van gezonde en gevarieerde eetgewoonten
In 2024 willen meer dan twee op drie Vlamingen nog gezonder gaan eten. Dat vertelt een onderzoek van maaltijdboxleverancier HelloFresh. Nog een conclusie: we hebben weliswaar minder de neiging om een strikt dieet te volgen, maar vinden vooral een voedzaam en gevarieerd eetpatroon belangrijk. Vlamingen lijken vooral moeite te hebben om hun eetpatroon te veranderen en voldoende inspiratie te vinden om dat gezond eten vol te houden. Klinkt herkenbaar, toch?
Gezond eten: 8 tips van onze lezeressen om het lekker en betaalbaar te houden
Er zijn dus erg veel mensen die graag gezonder willen eten. Maar tegelijk wil je natuurlijk ook lekker eten, en niet elke dag datzelfde gezonde recept klaarmaken. Hoe doe je dat dan? En hoe hou je het betaalbaar? Wij vroegen gouden raad aan onze Libelle-lezers.
1. Mee met de seizoenen
- Anja: “Wij kopen regelmatig seizoensgroenten en vergeten groenten. Ook houden we de aanbiedingen in het oog. Zo eten wij gevarieerd.”
- Véronique: “Ik haal mijn groenten bij de lokale boer. Zo eet ik seizoensgebonden en ook vergeten groenten.”
Koken volgens de seizoenen is een erg makkelijke manier om meer variatie te brengen in je gerechten. Bovendien zijn seizoensgroenten vaak goedkoper dan exotische groenten en fruit die bijvoorbeeld vanuit het zuiden geïmporteerd worden.
2. Lekker vers
- Caroline: “Wij halen onze groenten en fruit bij een groenteboer in de buurt. Dat zorgt voor veel afwisseling en variatie. Plus: alles is supervers.”
- Lindsay: “Ik koop zo veel mogelijk onbewerkt voedsel. Ook wat in plastic verpakt zit, vermijd ik zoveel mogelijk. Zo help je de natuur ook een beetje.”
- An: “Ik eet vegan, met veel peulvruchten en af en toe tofu als vleesvervanger. Het dure nepvlees vermijd ik, behalve als ik bijvoorbeeld eens zin heb in pita.”
Het is duidelijk: deze lezeressen verkiezen verse producten. Verse producten zijn over het algemeen dan ook gezonder dan bewerkt voedsel. Eet je vegetarisch of vegan? Dan zijn natuurlijke vleesvervangers zoals tofu, tempé of linzen vaak goedkoper dan kant-en-klare vleesvervangers.
3. Uit de groentetuin
- Goedele: “Ik kook het liefst vers en kweek zelf mijn groenten.”
- Karin: “Wij eten regelmatig vegetarisch: minder vlees en meer groeten – zoveel mogelijk groenten van het seizoen. Die halen we uit onze eigen groententuin. Ook hebben we een kruidentuintje en voorzien onze kippen ons van verse eieren.”
- Elke: “Je hebt echt niet veel nodig om zelf aan de slag te gaan. Mijn verse kruiden kweek ik gewoon in een bak aan het raam.”
Verschillende lezeressen halen hun groenten en fruit bij de lokale groenteboer, sommigen kweken ze liefst zelf in hun moestuin. Verser dan dat kan het natuurlijk niet. Koken met de oogst van de dag zorgt voor variatie en neemt alle keuzestress weg. Daarbovenop geeft het zoveel voldoening om een heerlijke maaltijd te koken met je zelfgekweekte groentjes.
4. De promo’s en kortingen
- Véronique: “Als ik naar het grootwarenhuis ga, hou ik altijd de promo’s in het oog. Zo koop ik enkel vis of scampi’s wanneer die in korting zijn.”
- Liesbeth: “Ik kijk regelmatig naar de afgeprijsde producten. Denk maar aan yoghurt die al binnen enkele dagen vervalt of groentenzakjes met de groenten die er niet zo perfect uitzien als de soortgenoten. Vaak worden ze voor een prikje verkocht.
Als je goedkoper wilt koken, loont het zeker om de kortingen in de winkels in het oog te houden. Het is ook een goede manier om eens iets nieuws uit te proberen en zo voor meer variatie te zorgen. Ga bijvoorbeeld eens koken met een vergeten groente die in promotie staat.
5. Op zoek naar inspiratie
- Véronique: “Om inspiratie te vinden voor nieuwe gerechten bladeren mijn zonen regelmatig door onze kookboeken, of gaan ze online op zoek naar recepten. Daarna kiezen we samen wat we willen klaarmaken.”
- Tiny: “Ik laat maaltijdboxen leveren. Bij elke bestelling kies ik één nieuw gerecht dat ik nog nooit heb klaargemaakt, of met een ingrediënt dat ik niet echt ken. Zo heb ik al veel nieuwe gezonde dingen leren kennen en eten.”
Inspiratie om te koken is soms ver te zoeken. Maar misschien heb je wel heel wat mooie kookboeken in je boekenkast staan, die je eigenlijk amper gebruikt. Neem nog eens een moment om rustig door je kookboeken te bladeren. Vind je niets nieuws meer in je eigen kookboeken? In de bibliotheek kun je makkelijk (en gratis!) op zoek naar een nieuw kookboek. Of wissel eens wat kookboeken uit met je vriendinnen, zussen of moeder. Inspiratie genoeg!
Maar ook online vind je heel wat lekkere recepten. Laat je vooral niet afschrikken door onbekende ingrediënten. Wie weet ontdek je nog je nieuwe lievelingsgerecht!
6. Een weekmenu opstellen
- Els: “Sinds corona maak ik een weekplanning van wat we gaan eten. Zo kun je zelf ervoor zorgen dat er voldoende afwisseling in zit. Wij lassen twee keer per week een veggiedag in.”
- Nele: “Structuur inbouwen en een weekmenu maken voor je naar de winkel vertrekt, helpen mij ook.”
Ook een weekmenu is een makkelijke manier om meer variatie te brengen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een vaste vis- of veggiedag. Het helpt je ook om een precieze boodschappenlijst te maken, waardoor je minder dingen koopt die je eigenlijk niet nodig hebt (en misschien vergeet op te eten voor ze vervallen).
Tip: op Libelle Lekker vind je handige en gevarieerde weekmenu’s, inclusief boodschappenlijst. Je kunt de weekmenu’s ook ontvangen via Messenger of via de nieuwsbrief. Zo komt de inspiratie vanzelf naar je toe.
7. Hulp van apps of maaltijdboxen
- Elke: “Ik bestel regelmatig een maaltijdbox van Hello Fresh. Ik kies specifiek gerechten met veel groenten. De receptenkaarten houd ik bij, zo kan ik gerechten nog een keer maken als ik weinig inspiratie heb.
- Mieke: “Ik fan van de app Too Good To go, daarop kun je bij lokale zaken eten kopen dat anders dreigt te vervallen. Als ik kies voor een vegetarisch pakket, weet ik zeker dat er voldoende groenten en fruit zijn. Zo draag ik ook mijn steentje bij voor het klimaat én word ik uitgedaagd om creatief aan de slag te gaan, ik weet immers nooit op voorhand wat ik krijg.
8. Voldoende variatie
- Lindsay: “Ik vind het vooral moeilijk om genoeg te variëren. Daarom daag ik mijzelf uit om minstens één keer per week een nieuw gerecht te proberen en houd ik alle succesrecepten bij in een boekje.
- Elke: “Ik zorg voor variatie door minstens één keer per week vis op het menu te zetten, en minstens één keer per week vegetarisch of vegan te eten. Inspiratie haal ik online, in kookboeken of dankzij maaltijdboxen.
9. Gezond eten, maar af en toe een verwenmomentje
- Nele: “Ik ban niets uit mijn leven. Ik let vooral op mijn porties en mijn inname van suikers. Vooral met alcohol en frisdrank let ik op. Daarnaast eet ik vegetarisch, veel groenten en fruit dus.”
- Annie: “Ik eet wat ik lekker vind. Soms gezond, soms niet zo gezond.”
- Sarah: “Af en toe gun ik mezelf een verwenmomentje en eet ik frietjes. Dat smaakt dan zoveel beter.”
- Mike: “Gewoon alles met mate eten en af en toe eens zondigen, anders hou je het toch niet vol. Je leeft maar één keer.”
Naast gezond eten, vinden veel lezers het belangrijk om te luisteren naar hun lichaam. Af en toe jezelf een verwenmomentje gunnen dus, zónder je daarover schuldig te voelen.
Nog meer tips voor een gezonde levensstijl:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!