Gezonde lunchbox voor je kinderen? Deze tips helpen je op weg
Over een paar dagen is het zover. Dan spurten (of slenteren) duizenden jongeren weer naar de schoolbanken. En voor de ouders betekent dat stunt- en vliegwerk om iedereen tijdig de deur uit te krijgen. Inclusief een gezonde lunchbox.
Uit de lunchbox-enquรชte van Libelle blijkt dat maar liefst 76% van de ouders een gezondere lunchbox zou willen meegeven met hun kind. Maar in de praktijk blijkt dat we vaak hervallen in dezelfde dingen: kaas en salami blijven ’toppers’, net zoals chocopasta. “Te eenzijdig en ook niet altijd even gezond”, aldus voedingsdeskundige Ilka Van Tilborg van Eetjebijbeetje.
Gezonder= gelukkiger
Ilka: “Voeding heeft een grote invloed op onze gezondheid. Daarom is het belangrijk om kinderenย op jonge leeftijd al bewust te maken van gezonde voeding en het effect daarvan op hun hele welzijn. De juiste voedingsstoffenย helpen hen om zich lichamelijk, intellectueel en mentaal te ontwikkelen tot gezonde, sterke en gelukkige personen.”
Veel ouders zijn zich wel bewust van het belang van een gezonde lunchbox, maar de praktijk blijkt vaak nog moeilijk. “En dat is heel begrijpelijk”, aldus Ilka. “Als werkende mama besef ik heel goed hoe druk het ’s ochtends kan zijn. Maar toch is het belangrijk om die lunchbox kritisch onder de loep te nemen. Het zal je kinderen de nodige energie geven om de dag goed door te komen.”
Met deze tips van Eetjebijbeetje lukt het vast wel:
Gezonde lunchbox: 5 tips voor meer energie
1. Varieer
Variatie is de sleutel tot succes. Zo zit er altijd wel iets in de lunchbox wat je kind lust. Wat dacht je van een omelet met groenten, een gekookt eitje, tonijn met avocado of een volkorenwrap met komkommer en gerookte zalm? Integreer vooral ook kleur, veel kleur! Mooi eten doet eten.
2. Ga voor gezond brood โฆ of broodalternatieven
Kies de juiste broodsoort en vermijd daarbij de witte varianten. Speltbrood en volkorenbrood zijn betere keuzes. Of ga eens voor een alternatief, zoals gezonde crackers of rijstwafels. Is je kind zot van brood? Wees dan zeker niet te drastisch en integreer af en toeย andere producten.
3. Kies voor suikerarm beleg
Chocopasta is natuurlijk bijzonder populair bij de meeste kinderen, maar bevat heel veel suiker. Ga in de plaats voor een suikerarme optie, zoals een omelet, zalm of een zelfgemaakte groentespread. Ook fruit is een optie. Bijvoorbeeld geplette banaan of aardbeitjes, eventueel met wat hรผttenkรคse.
4. Maak van groentjes een must!
Groenten zijn niet alleen gezonde lunchboxbommetjes, ze ogen ook nog eens mooi (denk aan de kleur!). Worteltjes, komkommer, kerstomaatjes, boontjes, broccoliroosjes, radijsjes, โฆ de mogelijkheden zijn eindeloos! Is je kind niet zo tuk op groenten? Integreer dan slechts af en toe een groentesoort. Alle kleine beetjes zijn meegenomen.
5. Gezonde dorstlesser
Water, eventueel geรฏnfuseerd met wat fruit of groenten is een topper voor je kind. Maar ook vruchtensapjes met natuurlijke ingrediรซnten en zonder toegevoegde suikers (!) scoren als vieruurtje, tijdens een uitstap of na het sporten! Het nieuwe drankje ‘Oasis Aquafruit’ van Oasis is bijvoorbeeld een echte topper: licht รฉn gezond, met 100% natuurlijke ingrediรซnten, meer dan 40% fruit รฉn zonder toevoegde suikers of zoetstoffen!
Heb je meer tips of hulp nodig rond gezonde voeding? Surf dan naar eetjebijbeetje.be
Ontdek hier een paar leuke ideetjes voor in de lunchbox van je oogappel.
En het oog wil ook wat:
Meer artikels lees je hier:
- Wrap met kip en avocado
- Meer lunchplezier voor je kind met deze 11 brooddozen
- Terug naar school met deze leuke gadgets