chocolade gezondheidsvoordelen

7 gezondheidsvoordelen van chocolade

Door Jolien Thieleman

‘Nog één stukje dan’, om vervolgens de hele reep chocolade naar binnen te spelen. Niet zo goed voor je lijn, maar het moest maar zo lekker niet zijn! Toch is chocolade niet helemaal slecht, want er zijn wel degelijk een aantal gezondheidsvoordelen aan verbonden.

Pure chocolade met mate

Zoals bij alles geldt ‘genieten met mate’, maar tΓ© veel chocolade eten, is natuurlijk niet zo heel gezond. Toch blijkt chocolade met een cacaopercentage van 70 procent en meer gezond te zijn voor je hart, bloedcirculatie en hersenen. Bovendien zou het goed zijn voor je huid en het verouderingsproces in het algemeen. Dat is zelfs wetenschappelijk bewezen!

7x daarom is chocolade niet zo ongezond

1. Het is goed voor je hart en bloedsomloop

Donkere chocolade verhindert aderverkalking, aangezien het ervoor zorgt dat witte bloedcellen zich niet kunnen vasthechten aan de rand van je aderen. Dat blijkt uit een studie uit 2014.

2. Het vermindert de kans op een beroerte

Onderzoekers uit Finland ontdekten dan weer dat chocolade het risico op een beroerte doet dalen, en dat met gemiddeld 17 procent bij de groep mannen die werd getest.

3. Het verlaagt je cholesterol

Wist je dat cacao de hoeveelheid slechte cholesterol vermindert en de goede cholesterol doet stijgen? Dat zou ervoor kunnen zorgen dat het risico op cardiovasculaire ziektes daalt.

4. Het is rijk aan mineralen

Donkere chocolade bevat heel wat gezonde mineralen zoals magnesium, kalium en zink. 100 gram donkere chocolade met een cacaopercentage van minstens 70 procent bevat zelfs 67 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ijzer. Let op, want dat gezonds komt wel in een pakje van 600 calorieΓ«n. Iets om zeker af en toe, maar niet per se dagelijks van te genieten.

5. Het doet je huid stralen

De flavonoΓ―den in donkere chocolade helpen je huid beschermen tegen de schadelijke uv-stralen van de zon. Een mooi voordeel, al blijft zonnecrΓ¨me smeren wel nog altijd de boodschap.

6. Het is goed voor je hersenen

FlavonoΓ―den zouden daarnaast geheugenverlies bij ouderen tegengaan. En bovendien bevat donkere chocolade ontstekingsremmende eigenschappen die helpen bij het behandelen van hersenkwetsuren zoals een hersenschudding.

7. Het geeft je een goed gevoel

Het verbaast je allicht niet dat chocolade je een goed gevoel kan geven, maar heb je je al eens afgevraagd waarom? Chocolade bevat fenylethylamine, een lichaamseigen stof die aangemaakt wordt als je verliefd bent. Het zorgt ervoor dat in je hersenen endorfines vrijkomen. En die geven je een gelukzalig gevoel!

Bron: Knack

Lekker koken met chocolade:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."