7 gezondheidsvoordelen van chocolade
‘Nog één stukje dan’, om vervolgens de hele reep chocolade naar binnen te spelen. Niet zo goed voor je lijn, maar het moest maar zo lekker niet zijn! Toch is chocolade niet helemaal slecht, want er zijn wel degelijk een aantal gezondheidsvoordelen aan verbonden.
Pure chocolade met mate
Zoals bij alles geldt ‘genieten met mate’, maar té veel chocolade eten, is natuurlijk niet zo heel gezond. Toch blijkt chocolade met een cacaopercentage van 70 procent en meer gezond te zijn voor je hart, bloedcirculatie en hersenen. Bovendien zou het goed zijn voor je huid en het verouderingsproces in het algemeen. Dat is zelfs wetenschappelijk bewezen!
7x daarom is chocolade niet zo ongezond
1. Het is goed voor je hart en bloedsomloop
Donkere chocolade verhindert aderverkalking, aangezien het ervoor zorgt dat witte bloedcellen zich niet kunnen vasthechten aan de rand van je aderen. Dat blijkt uit een studie uit 2014.
2. Het vermindert de kans op een beroerte
Onderzoekers uit Finland ontdekten dan weer dat chocolade het risico op een beroerte doet dalen, en dat met gemiddeld 17 procent bij de groep mannen die werd getest.
3. Het verlaagt je cholesterol
Wist je dat cacao de hoeveelheid slechte cholesterol vermindert en de goede cholesterol doet stijgen? Dat zou ervoor kunnen zorgen dat het risico op cardiovasculaire ziektes daalt.
4. Het is rijk aan mineralen
Donkere chocolade bevat heel wat gezonde mineralen zoals magnesium, kalium en zink. 100 gram donkere chocolade met een cacaopercentage van minstens 70 procent bevat zelfs 67 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ijzer. Let op, want dat gezonds komt wel in een pakje van 600 calorieën. Iets om zeker af en toe, maar niet per se dagelijks van te genieten.
5. Het doet je huid stralen
De flavonoïden in donkere chocolade helpen je huid beschermen tegen de schadelijke uv-stralen van de zon. Een mooi voordeel, al blijft zonnecrème smeren wel nog altijd de boodschap.
6. Het is goed voor je hersenen
Flavonoïden zouden daarnaast geheugenverlies bij ouderen tegengaan. En bovendien bevat donkere chocolade ontstekingsremmende eigenschappen die helpen bij het behandelen van hersenkwetsuren zoals een hersenschudding.
7. Het geeft je een goed gevoel
Het verbaast je allicht niet dat chocolade je een goed gevoel kan geven, maar heb je je al eens afgevraagd waarom? Chocolade bevat fenylethylamine, een lichaamseigen stof die aangemaakt wordt als je verliefd bent. Het zorgt ervoor dat in je hersenen endorfines vrijkomen. En die geven je een gelukzalig gevoel!
Bron: Knack
Lekker koken met chocolade:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!