Glutenvrij eten: is dat wel gezond als je niet allergisch bent?
Glutenvrije gerechten verschijnen steeds vaker de menukaarten van onze favoriete restaurants. Super als je allergisch bent voor gluten, maar steeds meer mensen eten glutenvrij, ook als ze geen allergie hebben. Is dat wel gezond?
De uitbater van eetcafé The White Moose was de toenemende vraag naar glutenvrije gerechten beu: “Ik maak met plezier een glutenvrij gerecht voor allergische klanten, maar ik ben het beu om hippies glutenvrije gerechten voor te schotelen”, klinkt het bij eigenaar Paul Stenson. Voortaan moeten klanten die een glutenvrij gerecht wensen, een doktersattest kunnen voorleggen.
De reden? “Het kost veel geld om gerechten aan te passen aan de soms gekke wensen van de klant. Een meisje vroeg me eens om glutenvrije pannenkoeken te maken voor haar, waarop ik vroeg of ze coeliakie had. Ze bekeek me alsof ik van Mars kwam.” Dat frustreerde de Ierse chef en stimuleerde hem om zijn nieuwe regel in te voeren.
Risico op hartaanval
Het blijkt trouwens niet eens zo gezond te zijn om zonder medische redenen glutenvrij te eten. Een Amerikaanse studie bewees dat het zelfs slecht voor je is. De onderzoekers volgden 25 jaar lang 100.000 mensen zonder glutenallergie en mat hun gluteninname. Wat bleek? De onderzoekspersonen met de hoogste gluteninname liepen het minst kans op een hartinfarct.
Glutenvrij eten vergroot dus het risico op een hartaanval. Volle granen zijn goed voor je gezondheid en zijn een belangrijke bron van vezels, vitamines en jodium.
Het is dus geen goed idee om plots glutenvrij te gaan eten. Als je geen glutenallergie hebt, is er geen reden om het te schrappen van je menu. Je wordt er niet slanker van én je krijgt er niet meer energie van. Je lichaam mist allerlei gezonde granen en dat is niet gezond. Én je doet er de lokale restauranteigenaar een plezier mee.
Bron: Newsmonkey
Lees ook:
- Wat zijn gluten? En wat is een glutenallergie?
- Een verkoudheid of allergie? Zo weet je het
- Allergieën: dit moét je weten