Het 5:2 dieet, wat is dat?
Vijf dagen gewoon eten, twee dagen vasten, daar weet coach Lien Braeckevelt alles over. Lien is auteur van ‘Het 5:2 dieet, vasten én feesten’ én ervaringsdeskundige.
“Ik begon ongeveer twee jaar geleden met 5:2, nadat ik al vanalles had geprobeerd. Telkens viel ik af, maar eens ik stopte, kwamen de kilo’s er razendsnel weer bij. Met 5:2 blijf ik al anderhalf jaar op gewicht én zakte ik zelfs ver onder mijn streefgewicht. Het is intussen een levensstijl geworden. Om op gewicht te blijven, vast ik nog één dag per week. Maar evengoed zijn er periodes waarin ik alles eet. Ben ik wat bijgekomen, dan schakel ik weer even terug naar 5:2. Lukt elke keer!”
Het concrete plan
Lien Braeckevelt: “Net als elk ander dieet is 5:2 in feite een methode om minder calorieën op te nemen dan je verbruikt. Het principe werd ontwikkeld door de Britse dokter Michael Mosley en is heel eenvoudig:
- Vijf dagen per week eet je normaal, maar verstandig. Twee niet opeenvolgende dagen eet je heel weinig.
- Een vrouw mag dan 500 kcal opnemen, een man 600. Je kiest zelf hoe je dat invult. Sommige mensen eten nagenoeg enkel groenten, anderen nemen drie kleine maaltijden en nog anderen, onder wie ikzelf, eten enkel ’s avonds een gewone maaltijd. Het klinkt misschien extreem, maar ongezond is het niet.
- Steeds meer wetenschappelijke studies wijzen uit dat twaalf of zelfs achttien uur vasten geen kwaad kan voor je lichaam, dat het zelfs goed is.
Je metabolisme zal er niet door verlagen. Dat gebeurt pas als je drie dagen op rij niet of amper eet. Maar het is even wennen aan dat vasten-idee: we zijn het immers gewoon om de hele dag door te eten. Dat wordt ons ook vanuit de klassieke dieet- en voedingsleer aangeleerd. Door het 5:2 dieet leer je net weer te luisteren naar je lichaam en te eten wanneer je honger hebt. Op de andere vijf dagen eet je dus gewoon, maar het is niet de bedoeling om je dan volledig te laten gaan. Zelf hou ik drie ‘opletdagen’ waarop ik normaal gezond eet, en gun ik mezelf de overige twee – meestal het weekend – iets extra. Op die manier heb je nooit het gevoel continu op dieet te zijn en hoef je niets te laten.”
Ideaal voor…
- Alles-of-nietsmensen die houden van duidelijkheid. Eten of niet eten. Niet iets daar tussenin. Met andere woorden: liever twee dagen per week amper eten, dan elke dag een beetje.
- Levensgenieters die houden van lekker eten en daar nog van willen blijven genieten. Met dit dieet kun je nog perfect uit eten of jezelf dat kommetje chips in het weekend gunnen.
- Mensen die het niet erg vinden om calorieën te tellen. Want dat is noodzakelijk op de vastendagen, en ook wel een beetje op de andere dagen. Eén voordeel: na een tijd weet je uit het hoofd wat wel en niet kan.
Drie grote voordelen
- Je bent slechts twee dagen per week écht op dieet.
- Je kunt je dagen indelen naargelang je agenda. Feestje met vrienden? Dan wordt dat al zeker geen vastendag.
- Het is flexibel: je verdeelt je maaltijden zoals jij dat zelf wilt. Heb je ’s ochtends nog geen honger, dan sla je het ontbijt gewoon over of je eet wat later.
Grootste valkuil: overcompenseren
Twee vastendagen zijn geen vrijgeleide om jezelf de rest van de week compleet te laten gaan. Matigheid en gezond verstand blijven belangrijk, ook tijdens de vijf niet-vastendagen.
Welke resultaten mag je verwachten?
5:2 is géén crashdieet: je valt langzaam, maar zeker af. Bij de een zal het wat sneller gaan dan bij de ander, maar reken op gemiddeld een halve kilo per week.
Dit heb je ervoor nodig
In principe niets, maar Liens boek helpt je wel goed op weg. ‘Het 5:2 dieet, vasten én feesten’, € 19,99, uitg. Lannoo.
Tekst: Sanne De Lee
NOG MEER GEZONDE WEETJES?
- 15 natuurlijke eetlustremmers tegen kleine en grote hongertjes
- Eet jij wel genoeg van deze kleur?
- 10x dit moet je eten voor gezondere longen
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!