Goeie vraag: is een airfryer echt gezonder dan een friteuse?
De typische driedaagse frituurlucht verdwijnt langzamerhand uit de Vlaamse keuken want nog nooit werden zo weinig friteuses verkocht. We zoeken namelijk steeds vaker naar gezondere alternatieven. En wat springt dan meteen in het oog? De veelbesproken airfryer! Maar is die écht gezonder, en vooral: is het resultaat even lekker?
Wat is een airfryer?
Een airfryer is een friteuse die, in plaats van met olie, werkt op basis van hete lucht. Het toestel kan worden gebruikt om frituursnacks of ovengerechten in te bereiden met een minimale hoeveelheid vet, of zelfs helemaal niets. Op die manier bevatten je gerechten minder calorieën en is het een gezonder alternatief voor de klassieke friteuse, terwijl je bereidingen toch gaar, knapperig en bruin worden.
Gebakken lucht, of niet?
Toen Philips de airfryer op de markt bracht, dachten we meteen aan een vernieuwde, modernere friteuse. Maar het bleek een echt bakinstrument te zijn dat een prominent plaatsje in de keuken verdient.
Waarom? Er is geen stank, geen extra kost voor olie en andere vetten én je kunt er werkelijk álles in bakken met enkel hete lucht. Wat dacht je van een smeuïge cake, gegrilde groenten of een pittige bouillabaise? Allemaal met veel minder vet. Over smaak valt niet te discussiëren, maar de airfryer boet er nauwelijks op in.
Minder calorieën
Een onderzoek in het European Journal of Lipid Science and Technology bracht een en ander aan het licht. En wat blijkt? De airfryer bakt dan wel met hete lucht, het product zelf is allesbehalve gebakken lucht. Want door het toestel eet je echt minder vet, tot 70 procent zelfs. Bij frietjes is dat zo’n 45 calorieën per 100 gram minder. Uit het onderzoek bleek ook dat vitamines minder kapot gaan dan wanneer je bakt in olie.
Maar: let op voor acrylamide
Willen die gezondheidsvoordelen zeggen dat je ter compensatie zomaar elke dag frietjes, aardappelen en andere gerechten uit de airfryer mag eten? Helemaal niet. Dergelijke maaltijden zijn er om van te genieten, maar bevatten nog steeds heel wat calorieën. Eet ze dus met mate.
En dan is het ook nog het acrylamide-verhaal. Want ook als je bakt met een airfryer, wordt dat stofje gevormd. Acrylamide is een natuurlijk bioproduct dat ontstaat bij het bakken of frituren van zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals frietjes, chips, brood en toast. Het wordt gevormd bij het verhitten, dus ook als je een airfryer gebruikt.
- Toxicoloog professor Jan Tytgat vertelde eerder aan Radio 2 dat het geen enkel probleem is om één keer per week gefrituurd te eten. Maar elke dag aardappelen bakken in een airfryer vindt hij wel een slecht idee.
- Zet, tijdens het bakken, de temperatuur niet te hoog. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer acrylamide er gevormd wordt. Probeer zoveel mogelijk te bakken op 120 graden.
- En een laatste tip: was je aardappelen op voorhand. Hoe minder zetmeel er aan je aardappelen kleeft voor ze gebakken worden, hoe beter.
Conclusie
Gezonder, evenwaardige smaken én geen geld uitgeven aan extra potten, pannen, olie of andere vetten: zo’n airfryer is zeker de moeite waard en brengt een aantal gezondheidsvoordelen met zich mee, maar geniet ervan met mate.
Recepten voor de airfryer
Onze Libelle Lekker-collega’s verzamelden alvast een aantal heerlijke recepten om uit te proberen in de airfryer. Je vindt ze hier!
Lees ook:
- Airfryer schoonmaken: zo ga je te werk
- 8x alternatieve frietjes: minstens even lekker!
- Deze simpele eettrucjes zorgen voor een slanker en gezonder lichaam
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!