Goeie vraag: gaan vitamines en mineralen verloren in de microgolfoven?
Snel een restje opwarmen of zelfs koken in de microgolfoven: is het echt zo ongezond als iedereen denkt? We geven je graag het antwoord!
Snelle verhitting
Sommige voedingsstoffen, zoals vitamine C, breken langzaam af als ze worden blootgesteld aan hitte. Dat is helaas en onvermijdelijk het geval als je bepaalde groenten zoals broccoli kookt. Omdat eten in de microgolfoven veel sneller warm en gaar wordt, gaan er dus minder vitamines van verloren. Dat is onder meer de reden waarom de stoomtechniek zo gezond is.
Microgolven
Een microgolfoven kan voeding zo snel verhitten door de microgolven, die niet gevaarlijk of radioactief zijn. De golven brengen de vochtdeeltjes in het eten in beweging, en bij de wrijving ervan komt warmte vrij. Vitamines én mineralen gaan er dus amper of niet door verloren.
Omroeren
Een (gezond) restje opwarmen of een groente klaarmaken in de microgolfoven is dus een goed idee, maar er is wel één ding waar je rekening mee moet houden. Eten in de microgolfoven wordt niet altijd gelijkmatig verwarmd, waardoor je moet oppassen voor bacteriën die kunnen overleven. Roer je eten daarom zeker een keertje om tijdens het opwarmen.
Ook interessant:
- Hoe gezond zijn superfoods?
- Kleine goestinkjes: dit willen ze je vertellen
- Deze simpele eettrucjes zorgen voor een slanker en gezonder lichaam
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!