Goeie vraag: hebben we minder slaap nodig in de zomer?
Lange dagen, warme nachten… in de zomer slapen we minder dan in de winter. Of lijkt dat alleen maar zo? En hebben we ook minder slaap nódig? Slaapexperte dr. Inge Declercq vertelt ons hoe het zit.
Nog een glas wijn op een terrasje, een hele nacht liggen woelen door de warmte, ’s morgens bij het krieken van de dag uit bed… In de zomer zijn de nachten een stuk korter en krijgen we een pak minder slaap dan in de winter. Niet erg, want we hebben het gevoel dat we toch fris en uitgerust de dag doorkomen. Of is dat maar schijn?
Tekort aan slaap inhalen
Neurologe Inge Declercq: “Het klopt dat we in de zomer minder lang slapen. Dat heeft doorgaans met de warmte te maken, die de kwaliteit van onze nachtrust verstoort, maar in de eerste plaats met het licht. We kruipen later dan in de winter in ons bed. Jammer genoeg is het een mythe dat we in de zomer ook minder slaap nódig hebben. Een van de redenen waarom we in de winter doorgaans langer slapen, is trouwens niet alleen omdat de nachten dan donkerder zijn, maar ook omdat we de slaapschuld die we tijdens de zomer hebben opgebouwd, weer proberen in te halen.”
Een van de redenen waarom we in de winter langer slapen, is omdat we dan ons tekort aan slaap van de zomer weer proberen in te halen
Neurologe Inge Declercq
7 tips voor een diepere nachtrust in de zomer
Toch maar proberen om ook in de zomer aan die ideale nachtrust van 7 à 9 uren te komen dus. Dr. Declercq geeft tips voor zwoele nachten.
1. Hou je slaapkamer koel
De ideale slaapkamertemperatuur bedraagt 15 à 19 graden, een uitdaging in de zomer of in het zonnige zuiden. Inge Declercq: “Sommige mensen zetten hun ramen de hele dag open, maar daar warmt je slaapkamer net van op. Weer de zon en verlucht enkel als de buitenlucht koeler is dan de temperatuur in huis. Heb je een ventilator? Zet die voor een open raam of zet er een fles bevroren water of een bakje ijsblokjes voor. Met airco slapen is niet per se een goed idee, want het kan bij sommige mensen de luchtwegen uitdrogen. Koel de lucht er liever mee af vóór je gaat slapen.”
2. Slaap met een oogmasker
Dé oplossing als je je kamer niet volledig kunt verduisteren en je niet gewekt wilt worden door het eerste daglicht.
3. Bekijk de wereld door een oranje bril
Dr. Declercq: “Om je natuurlijke slaapritme een handje te helpen, heb je ’s avonds warm en gedimd licht nodig. Wie in de zomer moeite heeft met inslapen, raad ik aan om de laatste twee à drie uur voor bedtijd een bril met oranje glazen te dragen, die je online kunt kopen of bij de opticien vindt. Kies voor een bril die de lichtsterkte vermindert en warmer maakt én het blauwe spectrum uit het licht wegfiltert.”
4. Neem ’s avonds een lauwe douche
Dr. Declercq: “Om goed te kunnen slapen, moet je lichaamstemperatuur een beetje dalen. Een lauwe douche koelt je huid net genoeg af om die warmte kwijt te kunnen. Maar jezelf te véél afkoelen kan een averechts effect hebben. Douch dus liever niet met ijskoud water.”
5. Ga ’s morgens zo snel mogelijk naar buiten
Dr. Declercq: “Daglicht geeft je brein het signaal dat de dag begonnen is, waardoor je je minder vermoeid zult voelen in de loop van de dag. Vooral veel helder licht zien in het eerste deel van de dag is goed voor de regeling van je slaap-waakritme en zal je helpen om de volgende nacht beter te slapen.”
6. Let op met alcohol en cafeïne
Dr. Declercq: “Als je zoveel alcohol drinkt dat je lever die niet meer kan verwerken, gaat de alcohol rechtstreeks naar de bloedbaan en zo naar de hersenen. Daar werkt hij in op ongeveer dezelfde receptoren als die waar slaapmiddelen op inwerken. Je valt er wel van in slaap, maar je slaapt niet diep, de REM-slaap kan verstoord geraken, je wordt ’s nachts vaker wakker… waardoor je ’s morgens niet uitgerust ontwaakt. Met cafeïne en theïne stop je het best al acht uur vóór je in je bed kruipt.”
7. Sport niet te laat op de dag
Dr. Declercq: “Intensief sporten minder dan 90 minuten voor je gaat slapen is nooit een goed idee voor je nachtrust, en op warme dagen al helemaal niet. Je warmt je lichaam nog extra op van binnenuit, waardoor je lichaamstemperatuur stijgt. Bovendien onderdrukt het de melatonineproductie, die je nodig hebt om slaperig te worden. Zo wordt het nóg moeilijker om in te slapen.”
Meer tips voor een goede nachtrust:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!