Goeie vraag: is wijn gezonder dan bier?
Een biertje of een wijntje? Velen kiezen vaak voor het laatste, omdat het beter voor de gezondheid zou zijn dan een pintje van het gerstesap. Maar is wijn echt zoveel gezonder dan bier?
Bier = buikvet?
Resulteert (te veel) bier per se in een bierbuikje? En gaat wijn, met zijn vele antioxidanten, de zogenaamde flavonoΓ―den, helemaal vrijuit? Nee, toch niet. Een bierbuik krijg je niet (alleen) van bier. De calorieΓ«n in bier kunnen ervoor zorgen dat je aankomt, maar dat doen calorieΓ«n uit wijn en andere drankjes (en eten) net zo goed.
En er spelen nog andere factoren mee.
Levensstijl is bepalend
Amerikaanse onderzoekers gingen na of het type alcohol dat mensen drinken een invloed heeft op hun lichaamssamenstelling. Ze stelden vast dat bier slechter was voor het buikvet, rode wijn beter voor de cholesterol en witte wijn voor de beenderen.
De verklaring voor die resultaten ligt echter in het gedrag van de drinker, en niet in het type alcohol. Het is al lang bekend dat bierdrinkers een andere levensstijl hebben dan wijndrinkers. Die laatste groep leeft gemiddeld gezonder leven dan bierdrinkers.
- Zo volgen wijndrinkers vaak een mediterraan eetpatroon, roken ze minder en bewegen ze meer.
- Bier gaat dan weer vaak samen met chips, frieten en roken.
Wijn gezonder dan bier: wat zeggen de experten?
“Bier en wijn zijn gelijkwaardig. De voorbije vijf Γ zes jaar zijn enkele studies verschenen waaruit blijkt dat wijn niet gezonder is dan bier. Het effect op de gezondheid zit hem vooral in de alcohol zelf”, klinkt het bij Patrick Mullie, voedingsdeskundige aan de VUB.
“Het feit dat rode wijn in de jaren 90 zelfs door cardiologen werd gepromoot als gezond, berustte volgens de expert op andere factoren. Een van die factoren is het gedrag dat men aan de drank koppelt. Wijndrinkers worden vaker als elitair beschouwd, bier (in grote hoeveelheden) heeft een volkser imago. Dat we dikker worden van bier is ook een fabeltje. In een pils zitten 44 calorieΓ«n per 100 ml, in wijn 70 tot 80 calorieΓ«n per 100 ml. Wijn drink je meestal in een klein glas. In een glas bier kan gemiddeld 250 ml, dus in de praktijk heb je evenveel calorieΓ«n binnen na een wijntje of biertje. Dat maakt het verschil niet”, zegt hij.
Hij voegt eraan toe dat we bier niet zomaar een dikmaker mogen noemen. “Mannen slaan nu eenmaal vet op rond de buik. Bier kan hiervoor verantwoordelijk zijn, maar heren die geen bier drinken kunnen toch een zogenaamde βbierbuikβ ontwikkelen. Vrouwen stapelen dan weer meer vet op ter hoogte van de heupen.”
Alles met mate
Mullie benadrukt dat een matige alcoholconsumptie een gunstig effect kan hebben op de gezondheid. Bijvoorbeeld 1 glas per dag voor vrouwen, 2 voor mannen. Daar is leverspecialist Hans Van Vlierberghe, verbonden aan het UZ Gent, het deels mee eens. Je doet er goed aan om wekelijks slechts een of twee keer alcohol te drinken. Het aantal βveiligeβ alcoholconsumpties is volgens hem afhankelijk van je geslacht. “Wanneer vrouwen meer dan 1 Γ 2 drankjes drinken en mannen meer dan 3 Γ 4 per dag, lopen ze een risico op leverbeschadiging. Na een dag waarop je alcohol hebt gedronken, volgen best een paar alcoholloze dagen zodat je lever de opgelopen schade kan recupereren. Die ‘vrije dagen’ voorkomen dat je lever continu onder stress staat.”
Bronnen: gezondheidenwetenschap.be/nieuwsblad.be
Dit wil je vast ook lezen:
- Hoeveel (meer) water moet je drinken als het warm is?
- 7 redenen om geen frisdrank te drinken
- 7x tips om minder alcohol te drinken
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!