![artrose heup](https://img.static-rmg.be/a/view/q75/w940/h528/f50.00,50.00/7012009/gettyimages-1219238049-jpg.jpg)
Goeie vraag: kun je heupartrose verminderen?
Heel veel mensen op leeftijd hebben last van pijn in de heup door artrose. Orthopedisch chirurg dr. Stijn Ghijselings van UZ Leuven legt uit of je daar iets aan kunt doen.
De voornaamste oorzaak van heupproblemen bij volwassenen is artrose: slijtage van het kraakbeen, de glijlaag in je heup die ervoor zorgt dat je je heup soepel kunnen bewegen. Dr. Stijn Ghijselings: “Artrose is een typische ouderdomsziekte. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op slijtage en dus op pijnklachten. Vanaf zestig of zeventig jaar zien we het heel vaak, zowel aan de heup als aan de knie. Door bepaalde anatomische afwijkingen kan artrose ook bij jonge mensen voorkomen, maar dat zijn eerder uitzonderingen. Naast ouderdom zijn ook erfelijkheid, zwaar fysiek werk, intensief sporten en overgewicht risicofactoren.”
Wat zijn typische klachten?
Dr. Stijn Ghijselings: “Het klinkt misschien verrassend, maar een klassiek symptoom van heupartrose is een zeurende pijn in de lies. Ook pijn in de bil, je bovenbeen of zelfs aan je knie kan op heupartrose wijzen. Merk je dat je begint te manken tijdens het stappen, dat je je heup minder soepel kunt draaien of dat je moeite hebt om je sokken of schoenen aan te trekken, ga dan naar de huisarts. Typisch voor artrose is dat je pijn voelt bij het bewegen, maar bij gevorderde artrose heb je zelfs pijn in rust, bijvoorbeeld als je slaapt.”
Een klassiek symptoom van heupartrose is een zeurende pijn in de lies. Bij gevorderde artrose heb je zelfs pijn in rust, bijvoorbeeld als je slaapt
Orthopedisch chirurg Stijn Ghijselings
Kun je heupartrose verminderen?
Dr. Stijn Ghijselings: “Kraakbeen dat weggesleten is, komt nooit meer terug, maar je kunt de pijn wél verlichten door zoveel mogelijk te bewegen: sterkere spieren werken als een schokdemper en verminderen de druk op het kraakbeen. Zwemmen, wandelen en fietsen zijn ideale sporten om je heupgewricht soepel te houden en de spieren eromheen te versterken. Kamp je met overgewicht, probeer dan af te vallen. Zelfs als je maar enkele kilo’s verliest, kan dat de klachten al sterk verminderen. Meer bewegen én gewicht verliezen kunnen soms zoveel invloed hebben op de pijn dat een operatie niet meer – of minder snel – nodig is.
Heupartrose helemaal voorkomen is moeilijk – factoren zoals je leeftijd en erfelijke belasting heb je niet in de hand – maar een gezonde levensstijl kan mogelijke problemen wél vertragen. Als de klassieke behandelingen met pijnstillers, inspuitingen en oefentherapie niet helpen én de klachten ernstig genoeg zijn, kan een heupprothese de juiste keuze zijn.”
Wat kun je doen tegen de pijn?
Dr. Stijn Ghijselings: “Naast levensstijl is medicatie een eerste manier om de pijn onder controle te krijgen. Dat kunnen klassieke pijnstillers zijn zoals paracetamol of ontstekingsremmers, eventueel in combinatie met infiltraties in het heupgewricht: inspuitingen met cortisone of hyaluronzuur. Ze genezen de artrose niet, maar geven je de kans om een hele tijd pijnvrij te bewegen en je spieren te versterken. Voedingssupplementen op basis van kurkuma kunnen de klachten wat verbeteren.
Tegenwoordig heb je ook stamcel- en PRP-infiltraties, waarbij stamcellen en groeifactoren uit je eigen bloed ingespoten worden in een poging om het kraakbeen te herstellen, maar daar wil ik liever voor waarschuwen. Zo’n behandeling is niet goedkoop en er is voorlopig erg weinig wetenschappelijk bewijs dat dit werkt.”
Meer tips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!