
Van droge handen tot broze nagels: 6 handkwaaltjes en hun oplossingen
Poetsmiddelen, zepen, weer en wind: je handen krijgen het flink te verduren, soms met vervelende handkwaaltjes tot gevolg. Tips om die te verhelpen, vind je hier.
Droge handen
• Wat is het? Handen die trekkerig en ruw aanvoelen, schilfertjes kunnen vertonen en soms ook jeuken.
• Veroorzaakt door externe factoren, zoals weersomstandigheden, airconditioning, zeep, desinfecterende handgels en poetsmiddelen. Bovendien bevatten je handen van nature minder talgkliertjes, waardoor ze extra gevoelig zijn voor uitdroging. Ook ouder worden, medicatie en stress spelen een rol in het algemeen droger worden van je huid, en dus ook je handen.
• Zo pak je het aan: smeer meerdere keren per dag (zeker na elke wasbeurt en bijvoorbeeld ook voor het slapengaan) een handcrème met vochtinbrengende stoffen (zoals glycerine, ureum en paraffinum) en beschermende stoffen (zoals ceramiden en plantaardige oliën). Voelen je handen erg ruw aan, dan kun je ze af en toe zachtjes scrubben om dode huidcellen te verwijderen.
• En zo voorkom je het: was je handen met ongeparfumeerde milde zeep en lauw water. Vermijd luchtdrogers en droog je handen liever met een papieren zakdoekje. Draag bij het afwassen en poetsen huishoudhandschoenen: zo komen je handen niet in contact met heet water en agressieve chemicaliën.
Zonnevlekken
• Wat is het? Scherp begrensde, lichtbruine pigmentvlekken die donkerder worden in de zomer. De vlekjes worden ook ouderdomsvlekken genoemd, omdat ze ontstaan door jarenlange (onbeschermde) zonneblootstelling en ze vooral zichtbaar worden vanaf je veertigste. Ze verschijnen typisch op plekken die veelvuldig in de zon komen, zoals je handen, maar ook je gezicht en decolleté.
• Veroorzaakt door blootstelling aan de zon.
• Zo pak je het aan: opblekende ingrediënten (zoals glycolzuur, niacinamide, azelaïne en arbutine) kunnen helpen om storende vlekjes minder zichtbaar te maken. Liever gespecialiseerde hulp? De dermatoloog kan de vlekjes behandelen met de pigmentlaser of met cryotherapie. Bij dat laatste wordt het het pigment in de huid bevroren.
• En zo voorkom je het: zonnecrème is de beste preventie, zowel om nieuwe vlekjes te voorkomen als om de kleur en grootte van bestaande onder controle te houden. Smeer in de lente en zomer overdag dus een handcrème met zonnebescherming en breng die regelmatig opnieuw aan – zeker ook na elke wasbeurt.
Broze nagels
• Wat is het? Droge, minder soepele nagels die snel splijten en afbladderen.
• Veroorzaakt door je handen veelvuldig te wassen, contact met agressieve poetsmiddelen en handgels… Kortom: alles wat ook je huid uitdroogt. Daarnaast kunnen broze nagels ook veroorzaakt worden door verkeerd vijlen en het gebruik van nagel- of gellak en agressieve nagellakremovers.
• Zo pak je het aan: hou je nagels kort door ze één kant op te vijlen (vermijd zigzaggen: dit maakt ze net brozer). Smeer meermaals per dag een vochtinbrengende, barrièreversterkende handcrème die je inmasseert op je nagels. Ook (nagelriem)olie houdt je nagels soepel én beschermt ze tegen uitdroging. Laat (gel)lak achterwege tot je nagels aangesterkt zijn en draag huishoudhandschoenen bij het poetsen en afwassen.
• En zo voorkom je het: bovenstaande tips werken ook preventief. Vermijd daarnaast nagelbijten en verwijder nagellak altijd met acetonvrije remover. Zorg voor een gezond voedingspatroon met voldoende proteïne, zink en calcium: die dragen bij aan sterke nagels. Wil je een extra boost? Dan kun je een aanvullend voedingssupplement overwegen. Biotine (vitamine B8) is bijvoorbeeld belangrijk voor sterke nagels, maar wordt van nature niet zo goed opgenomen door je lichaam.
Eelt
• Wat is het? Een verdikking die bestaat uit dode huidcellen. Je huid vormt het ter bescherming en om blaren te voorkomen. Maar de dikke laag droogt snel uit, kan ruw en oncomfortabel aanvoelen en op termijn zelfs leiden tot pijnlijke kloven en eksterogen.
• Veroorzaakt door hoge druk en veel wrijving in je handen, bijvoorbeeld door regelmatig gewichten te heffen, te tuinieren of handarbeid te doen.
• Zo pak je het aan: smeer je handen voor het slapengaan in met een ureumrijke crème. De eeltlaag wordt zo zachter, waardoor je ze de volgende ochtend makkelijker kunt weghalen met een puimsteentje. Laat wel een dun laagje zitten om de beschermende functie intact te houden. Om te voorkomen dat je huid als tegenreactie nog meer eelt aanmaakt, doe je dit best niet te frequent.
• En zo voorkom je het: breng dagelijks een exfoliërende crème aan op de eeltgevoelige plekken: die houdt je huid soepel en zorgt ervoor dat dode huidcellen makkelijker loslaten.
Zweethanden
• Wat is het? Plakkerige, zweterige handen die oncomfortabel aanvoelen.
• Veroorzaakt door typische triggers die een zweetreactie uitlokken. Denk aan warm weer, stress, angst, alcohol of pikante voeding. Daarnaast kan overmatig zweten erfelijk zijn of kan een onderliggende oorzaak (zoals hormonale veranderingen of diabetes) aan de basis liggen.
• Zo pak je het aan: een van de meest effectieve behandelingen tegen overmatig zweten, is iontoforese. Hierbij blokkeren elektrisch geladen deeltjes (ionen) de activiteit van de zweetklieren. De behandeling kan worden uitgevoerd door sommige dermatologen, maar er bestaan ook (weliswaar prijzige) toestellen voor thuisgebruik. Weet wel: eens je ermee stopt, komt het zweten terug. Ook botox wordt gebruikt bij overmatig zweten, al is dit minder gangbaar voor de handen. De behandeling is namelijk best pijnlijk en kan tot krachtverlies leiden.
• En zo voorkom je het: preventief kun je een antitranspiratiecrème op je handen aanbrengen. Die is vrij verkrijgbaar bij de apotheek en werkt veelal op basis van aluminiumchloride. Weet wel dat dit stofje irritatie kan uitlokken. Laat je dus goed adviseren.
Nijnagel
• Wat is het? Een ingedroogd gescheurd stukje huid dat hard wordt en rechtop gaat staan. Nijnagels worden ook wel dwangnagels of stroopnagels genoemd. Ze kunnen erg pijnlijk zijn en zelfs ontsteken.
• Veroorzaakt door uitdroging van je nagelriemen, nagelbijten of te hardhandig je nagelriemen terugduwen.
• Zo pak je het aan: laat de nijnagel zacht worden door je vingers een tiental minuten te laten weken in een lauwwarm badje. Smeer de nijnagel dan in met met een vette zalf of vaseline en knip het harde stukje huid weg met een ontsmette nagelknipper of -schaar. Zeker niét doen: trekken aan de nijnagel. De kans op wondjes en infecties wordt dan groter.
• En zo voorkom je het: hou je nagelriemen soepel met een voedende handcrème en draag huishoudhandschoenen bij het poetsen of afwassen. Vermijd agressieve handzepen en nagellakremovers op basis van aceton: ze drogen je huid sterk uit. Hou je nagels kort en probeer het nagelbijten achterwege te laten.
Met dank aan dermatologe Dagmar Ostijn van Skinical.
Meer lezen?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!