De geheime kracht van miso
Miso is eenย Japans goedje, gemaakt van gefermenteerde soja. Als je het oplost in water heb je een heerlijk soepje, of je kunt het toevoegen aan je gerecht voor meer smaak. Tijd om miso wat beter te leren kennen.
Volgens bronnen bestaat miso al sinds de vierde eeuw voor Christus. In de zevendeย eeuw werd het door de boeddhisten in Japan geรฏntroduceerd. Het werd zelfs een vast onderdeel van het menu van Samoerai’s (Japanse krijgers). In de zeventiendeย eeuw begonnen ze miso op grote schaal te produceren. Het is proteรฏnerijk en bevat veel vitaminen en mineralen. Daardoor werd het een vast onderdeel van het Japanse dieet. Nu ontdekken ook meer en meerย topchefs dit product.
Waarom is het een superfood?
Voedingsbommetje
Miso is supergezond omdat het een bron is van ijzer, calcium, potassium, vitamine B en proteรฏnen. Het bevat alle aminozuren die we nodig hebben. Zeker voor vegetariรซrs is het een aanrader om zo extra proteรฏnen binnen te krijgen. Sojabonen bestaan voor zoโn twintig procentย uit olie. Dit vet is onverzadigd en dus heel gezond. Gezonde vetten, zoals omega 3 of olijfolie, zijn ook lief voor je hart. Bovendien houden ze je slechte cholesterol onder controle.
Vecht tegen ziektes
De sojabonen waarvan miso gemaakt wordt, bevatten de stof genisteรฏne (deze stof behoort tot de isoflavonen en werkt zoals het vrouwelijk hormoon oestrogeen). Volgens sommige bronnen remt deze stof de groei van kanker af. Het is sowieso een krachtig antioxidant, dat helpt de vrije radicalen te verwijderen. Het heeft dus ook een ontgiftend effect.
Boost je spijsvertering
Het fermentatieproces dat wordt gevolgd om miso te maken heeft heel wat voordelen. Door het fermenteren worden complexe proteรฏnen, vetten en koolhydraten in de soja afgebroken. Dat helpt je spijsvertering. Doordat de sojabonen worden gefermenteerd ontstaan er ook goede darmbacteriรซn. Het is ook een natuurlijk probioticum dus.
Een kopje troost
Miso heeft een kalmerende werking en kan helpen tegen stress en depressie.
Bron: Soya, mindbodygreen, foto:ย Corbis
Lees ook: