Help, mijn kind heeft parelwratjes!
Peuters en kleuters zijn erg vatbaar voor parelwratjes. De wratten zijn volkomen onschuldig maar wel besmettelijk. Heeft je kind last van parelwratjes en weet je niet goed wat doen? Lees dan dit artikel voor meer informatie.
Wat is het?
Parel- of waterwratten zijn kleine, glanzende parelmoerkleurige bultjes. Vanboven zit een deukje en ze zijn niet groter dan een erwt. Ze komen voor op de armen, benen, de romp en het gezicht. Meestal zie je veel parelwratjes tegelijk op een plaats.
Het is een goedaardige aandoening die wordt veroorzaakt door een poxvirus. Parelwratten zijn erg besmettelijk en vooral peuters en kleuters hebben er last van. Eenmaal je parelwratten gehad hebt, ben je er levenslang immuun voor. Ze verdwijnen meestal vanzelf binnen de zes tot achttien maanden.
Besmetting?
Parelwratjes zijn besmettelijk en voorzichtig zijn is dan ook aangeraden. Breng de school of crèche op de hoogte van het probleem zodat ook zij een oogje in het zeil kunnen houden.
Kinderen raken elkaar vaak aan bij het spelen en een rechtstreekse besmetting is dan ook snel gebeurd. Maar ook via speelgoed of vochtige handdoeken kan het virus doorgegeven worden. Na de besmetting varieert het van een week tot zes maanden eer de wratten verschijnen.
Behandeling?
Let er op dat je kind niet aan de parelwratten begint te krabben want hierdoor neemt het aantal wratten toe. Sommige parelwratjes gaan vanzelf open. Op die momenten komt er besmettelijk vocht uit de parelwrat. Ontsmet de wrat en plak er onmiddellijk een pleister op om verdere besmetting tegen te gaan.
Parelwratten verdwijnen op termijn vanzelf maar je kan ze ook laten weghalen door de huisdokter of dermatoloog. Zij kunnen dat doen via curettage, bevriezing of laserbehandeling.