Hoe besmettelijk is de griep? Een duidelijk antwoord
Hoewel je misschien vaak hoort dat de griep weer volop is uitgebroken, spreken we niet zomaar van een griepepidemie. Daarvoor moeten volgende voorwaarden voldaan zijn:
- Het aantal griepconsultaties moet minstens twee weken lang hoger liggen dan 140 consultaties per 100 000 inwoners.
- Minstens 20 procent van alle stalen test positief op een influenzavirus.
Hoe besmettelijk is de griep nu echt?
Koude rillingen, verkoudheidssymptomen, hoge koorts, hoofdpijn, keelpijn en spierpijn zijn typische symptomen van de griep. Hoe ziek je bent, hangt af van je algemene gezondheid. Maar wist je dat iemand al besmettelijk kan zijn nog voor de eerste griepsymptomen de kop opsteken?
In tijden van een griepepidemie is niemand veilig. Want nog voor het virus uitbreekt en je grieperig bent, kan je reeds anderen infecteren. Vooral jonge kinderen verspreiden het virus onbewust sneller. Van zodra het griepvirus hen in zijn greep heeft, kunnen ze tot zes dagen voor de eerste symptomen anderen aansteken.
Ook na de uitbraak van het griepvirus is het besmettingsgevaar nog niet geweken. Ziek dus altijd voldoende uit. Van een griep kun je met gemak tot twee weken buiten strijd zijn. Ga dus zeker niet vroeger gaan werken, als je je nog pips voelt.
Hoe kun je iemand besmetten?
Het virus bevindt zich in de luchtwegen van zieke of besmette mensen, dus het wordt meestal overgedragen door te niezen, te hoesten, te praten. Maar je kunt ook ziek worden als je iets aanraakt waarop het virus aanwezig is. Simpele dingen zoals een telefoon aanraken, een toetsenbord gebruiken of iemand de hand schudden kunnen dus voor besmetting zorgen.
Beeld: Getty Images
Las je deze artikels al?
- Griep en griepsymptomen: 8 vragen en antwoorden
- Vraag: helpt kippensoep Γ©cht als je de griep hebt?
- Wanneer weet je dat je buikgriep hebt?
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!