Libelle’s Grote Afslankplan: Hoe hou je een eetdagboek bij?
21 jan 2016
Het eetdagboek: tips & tricks
Libelle-diëtiste Annelies: “Uit ervaring in mijn praktijk weet ik dat het bijhouden van een eetdagboek een efficiënte manier is om jezelf te confronteren met je eetgewoonten. Je krijgt inzicht in wat je eet én waarom je dat doet. Dat is een goede manier om je eetgedrag onder controle te krijgen.”
Enkele tips:
- Wees eerlijk. In het begin kan zo’n eetdagboek best confronterend zijn, maar hou jezelf voor dat het zal helpen!
- Vul het dagboek regelmatig aan. Wacht niet tot het einde van de dag, anders vergeet je misschien dingen te noteren.
- Hou het eetdagboek minstens een maand bij. Zo kun je voor jezelf zien hoe je eetgedrag verandert en dat motiveert om je gezonde levensstijl vol te houden.
Zo begin je eraan
Of je nu een schriftje, je smartphone of de computer gebruikt: hoe je jouw eetdagboek opmaakt, kies je helemaal zelf. Zorg ervoor dat deze onderdelen erin zitten.
- De datum
- De maaltijd
- Ontbijt
- Tussendoortje (eventueel)
- Lunch
- Tussendoortje (eventueel)
- Avondmaal
- Laatavondsnack (eventueel)
- Het tijdstip waarop je hebt gegeten
- Een gedetailleerde omschrijving van wat je hebt gegeten + de hoeveelheid. Bijvoorbeeld:
- ‘1 glas fruitsap, 2 bruine boterhammen met smeerkaas, 1 magere yoghurt’
- ‘3 bruine boterhammen met ham’
- ‘1,5 bord spaghetti bolognese met veel groenten (wortel, paprika, champignon, tomaat)’
- Waar en met wie je at. Bijvoorbeeld:
- ’thuis in de keuken, met mijn man’
- ’tijdens een wandeling met de hond’
- ‘op een feestje bij vrienden’
- Welke positieve of negatieve gevoelens je daarbij had, eventueel met smileys. Bijvoorbeeld:
- ‘ik voel me goed en uitgeslapen’
- ‘ik heb te snel gegeten. Volgende keer wat trager proberen te eten’
- ‘ik heb me laten verleiden tot vette hapjes :-(‘
Meer tips van diëtiste Annelies lezen?
Lees hier hoe het onze afslankambassadrices al is vergaan.