Hoe meer seks, hoe later je menopauze start. Klopt dat?
Vrouwen die seksueel actiever zijn, zouden later in de menopauze komen. Dat blijkt uit een studie van University College Londen. Onderzoekers analyseerden daarvoor de gegevens van bijna 3000 vrouwen die al sinds 1996 werden opgevolgd. Maar hoe komt dat dan?
Menopauze en seks: de studie
In de allereerste onderzoeksfase, toen de vrouwen gemiddeld 45 jaar oud waren, polsten de wetenschappers naar de gezondheid en levensstijl, en noteerden ze ook hoe vaak de dames seksueel actief waren in de laatste zes maanden. 64% gaf aan wekelijks een of andere vorm van seksuele interactie te hebben. Geen enkele dame zat toen al in de menopauze. In het daaropvolgende decennium had 45% van de dames geen menstruatiecyclus meer. Zo konden de wetenschappers nagaan of er al dan niet een link is tussen seksuele activiteit en de menopauze.
De conclusie
De onderzoekers besloten dat wie wekelijks seksueel actief is 28% minder kans heeft om vroeg in menopauze te komen dan wie minder dan één keer per maand vrijt. En zelfs toen men andere factoren zoals de BMI, het rookgedrag, het oestrogeengehalte en de datum van de eerste menstruatie meetelde, bleef dat percentage overeind.
Volgens de onderzoekers heeft het te maken met hoeveel energie een lichaam steekt in de eisprong. Hoe meer seksuele activiteit het vrouwenlichaam ervaart, hoe meer het denkt dat er een zwangerschap mogelijk is, waardoor de menstruele cyclus actief blijft. Een aantal wetenschappers gelooft in de ‘grootmoeder-stelling’: hoe minder seks, hoe meer je lichaam vruchtbaarheidsmechanismen uitschakelt om zo extra energie te kunnen pompen in andere activiteiten, zoals het zorgen voor kleinkinderen.
Klopt het ook effectief?
Prof. Herman Depypere, gespecialiseerd in borstheelkunde en menopauze aan UZ Gent, nuanceert toch een en ander: “Het zou kunnen dat vrouwen die gezond zijn en daarom alle activiteiten blijven aanhouden, waaronder seks, een lagere cholesterol of een betere bloeddruk hebben of nog andere factoren hebben die bijdragen tot algemene gezondheid. Maar dat louter het gegeven van meer seks impliceert dat de menopauze later zou starten, is tot nog toe geen wetenschappelijk vastgestelde logica.”
Bron: gezondheid.be
Met dank aan Prof. Herman Depypere, UZ Gent
DEZE ARTIKELS VIND JE VAST OOK INTERESSANT:
- Hoe herken je reuma en wat kun je er zelf tegen doen?
- Belgen hebben steeds meer overgewicht (maar we kunnen er iets aan doen)
- Vervroegde menopauze: al jouw vragen (en antwoorden) op een rijtje
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!