Hoe (on)gezond eten onze Vlaamse tieners?
17 feb 2018
Gezond leven was nog nooit zo hip onder jongeren als vandaag. Toch tonen de resultaten van deze Voedselconsumptiepeiling aan dat onze Vlaamse tieners op vlak van voeding gerust nog wat gezonder door het leven kunnen.
De studie concludeerde dat slechts 12% van de jongens en 21,2% van de meisjes voldoen aan een gezond eetpatroon. Zowel bij jongens als bij meisjes daalt het gezond eetpatroon naargelang de leeftijd. Opvallend is ook dat jongens en meisjes uit het ASO gezonder eten dan jongens en meisjes uit de andere richtingen.
Enkele cijfers
Drinken
- Onze jongeren (tussen 11 en 18 jaar) drinken absoluut geen anderhalve liter water per dag zoals de norm voorschrijft. De gemiddelde tiener drinkt dagelijks slechts 725 ml water.
- Gesuikerde frisdrank blijf populair. Tieners drinken er zo’n 220 ml per dag van.
Brood
- Jongeren zijn dol op wit brood. Ongeveer 45% geeft aan dit dagelijks te eten. Gemiddeld 37% eet bruin, volkoren brood.
- Jongeren slaan ook het vaakst hun ontbijt over, nochtans de belangrijkste maaltijd. Dagelijks ontbijten op weekdagen neemt trouwens af met de leeftijd: zo’n 20 procent van de 17 – en 18 – jarigen zegt ’s ochtends nooit te eten.
Groenten/fruit
- Ook de aanbevolen hoeveelheid groenten (300 gram per dag) en fruit (3 stuks of 375 gram per dag) wordt niet gehaald.
- Tieners eten dagelijks slechts gemiddeld zo’n 107 gram groenten en 93 gram fruit. Bovendien geeft amper 44% van de 10- tot 13-jarigen aan dagelijks fruit te eten, voor de 14- tot 17-jarigen is dit slechts 29%.
- Meisjes eten dan weer meer groenten en fruit dan jongens.
Melkproducten
- Vier op de tien jongeren drinkt of eet dagelijks melkproducten, zo’n 175 gram gemiddeld per dag. Dat is minder dan de helft van de officiële aanbeveling van 600 gram.
Vlees en vis
- Hiervan eten jongeren te veel. De gezondheidsnorm bij vlees ligt op 100 gram per dag. Jongeren eten gemiddeld 127 gram. Vis wordt dan weer veel te weinig gegeten, zelfs niet wekelijks.
Snoepgoed
- Ongeveer 21% van de jongeren eet dagelijks snoep en chocolade. Ook droge koeken en cake worden dagelijks door een groot deel van de jongeren gegeten.
- Hierbij wordt gezegd dat jongeren niet boven de 250 kcal mogen gaan maar in realiteit blijkt dit snel zo’n 692 kcal te zijn.
Het goede nieuws is dat wanneer jongeren uit hun adolescentie komen, ze vaker opnieuw gezonder en bewuster gaan eten.
Bron: vbvd.be, vigez.be, beeld: Getty Images