Hoofdpijn door wijn? Zo kun je het vermijden
Tijdens de feestdagen drinken we weleens een glaasje te veel en tja, dat heeft soms gevolgen. Hier zijn de 3 redenen waarom je hoofdpijn krijgt van wijn én enkele tips om dat houten kopje te vermijden. Handig!
Hoofdpijn door wijn: de boosdoeners
Er zijn 3 dingen die hoofdpijn na het drinken van wijn veroorzaken:
- tannine,
- suiker
- en histamine.
Tannine
Tannine is een antioxidant dat van nature in de pitjes, schil en steel van de druif zit. De stof veroorzaakt dat droge of schurende gevoel in je mond na het drinken van wijn. Bij de meeste mensen veroorzaakt tannine geen hoofdpijn, maar je kunt er wel overgevoelig aan zijn.
Dit kun je testen. Hoe? Een ander drankje dat rijk is aan tannine is thee: zet een kop thee en laat het zakje langer dan 10 minuten trekken. Drink de veel te sterke thee op, en als je nadien een beetje hoofdpijn krijgt, is de kans groot dat dit bij het drinken van wijn ook gebeurt. Blijk je hier gevoelig voor te zijn? Dan kun je beter minderen met het drinken van rode wijn.
Suiker
Ook de suikers in wijn veroorzaken hoofdpijn. Dat komt door de combinatie van suiker met een heel cruciaal ander bestanddeel: alcohol. Dit zorgt ervoor dat je lichaam veel water nodig heeft om de best wel heftige combinatie van suiker en alcohol aan te kunnen. Als je dus besluit om géén water te drinken naast je glaasje wijn, dan krijg je waarschijnlijk hoofdpijn wanneer je veel drinkt. De tip van experts is dan ook: drink voor ieder glaasje wijn óók een glaasje water.
Histamine
Histamine is een organische verbinding in je lichaam die je merkt op het moment dat je een allergische reactie hebt. Je kunt dan droge ogen, een loopneus en jawel, hoofdpijn krijgen. Voedingsmiddelen en dranken die een tijdje ‘gerijpt’ hebben, kunnen ervoor zorgen dat je hier last van krijgt. Dit geldt dus ook voor wijn en vooral voor rode wijn.
De oplossing om te zorgen dat je minder snel last krijgt van hoofdpijn is wat flauw, maar daarmee niet minder waar: drink langzamer je glas wijn op en drink met mate.
Bron: Libelle.nl
Ook goed om weten:
- Goeie vraag: helpt thee met honing echt tegen een verkoudheid?
- Is ketchup gezonder dan mayonaise?
- Goeie vraag: kun je gespleten haarpunten herstellen?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!