9 voordelen van hoogsensitief zijn
Hoogsensitief zijn: ‘t is een karaktereigenschap die als intens en soms lastig, maar ook als heel mooi kan worden ervaren. Noem hoogsensitiviteit gerust een superkracht, als je leest wat de voordelen zijn!
Wanneer ben je hoogsensitief?
“Hoogsensitief word je niet, je bént het van bij de geboorte”, vertelt HSP-psychotherapeut Enya Hooyberghs. “Het is geen aandoening of psychische klacht, maar een persoonseigenschap, net zoals je sociaal, enthousiast of grappig kunt zijn. Het maakt je tot wie je bent.
Als HSP’er (HSP staat voor Highly Sensitive Person) ben je gevoeliger voor interne en externe stimuli. Je ervaart de wereld op een intense manier: je neemt prikkels van buitenaf (wat je ziet, voelt, hoort …) en prikkels van binnenin (gedachten en emoties) heel sterk waar. Die intense prikkels worden bij HSP’ers dan ook nog eens diepgaander in de hersenen verwerkt dan gemiddeld.”
De voordelen van hoogsensitiviteit
1. Je ziet complexe verbanden en perspectieven
Een voordeel van die diepgaande informatieverwerking is dat prikkels dieper met elkaar verbonden worden. “Als hoogsensitief persoon kun je meer met dezelfde info dan mensen die niét hoogsensitief zijn. Prikkels worden met elkaar gelinkt in je hersenen, waardoor je heel goed verschillende verbanden en perspectieven kunt zien. Die zijn dan vaak ook complexer en genuanceerder.”
Krijgen hoogsensitieve personen de tijd om info te verwerken, dan zijn zij de uitgelezen personen om complexe situaties en problemen op te lossen.
Enya Hooyberghs
HSP-psychotherapeut
2. Je leeft intens
HSP’ers beleven de wereld heel intens. “Noem het gerust ‘leven in high definition’. Je kunt dus enorm genieten van de schoonheid van de natuur, muziek, lekker eten, een fijn gesprek … De mooie dingen in de wereld kunnen dan echt héél mooi zijn.”
3. Jouw empathie
Als HSP’er heb je een sterk aanvoelingsvermogen en pik je ook meer subtiele en non-verbale signalen op. Je voelt sneller gevoelens van anderen aan, een groepsenergie, dieperliggende patronen die spelen… Wat ervoor zorgt dat je meer aanleg hebt om empathisch te zijn. “Niet alle hoogsensitieve personen handelen automatisch empathisch – dat is nog steeds een keuze. Maar je kunt wel heel goed inschatten wat correct is in sociale situaties, en je goed verplaatsen in iemands ervaring: hoe voelt de ander zich? Hoe denkt de ander? Op die manier kun je goed steun bieden en anticiperen op iemands gevoelens.”
4. Je bent gericht op de mensen om je heen
Als je hoogsensitief bent, dan ben je van nature uit eerder gericht op de andere. “Omdat je zo overstijgend denkt, probeer je altijd op zoek te gaan naar de ideale situatie en oplossing voor iedereen. Je neemt jezelf, als het goed is, ook mee in rekening, maar je kijkt vooral naar de hele groep. Wat een heel mooie eigenschap is, als je jezelf niet vergeet.”
5. Jouw rechtvaardigheid
“Omdat je je erg verbonden voelt met alles wat leeft, heb je een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Je voelt je waardevol als je een verschil kunt maken in de wereld, komt graag op voor de zwakkeren in de samenleving en hebt de neiging om voor een ander in de bres te springen.”
6. Jouw creativiteit
Hoogsensitieve personen zijn beduidend fantasierijker en creatiever. Je neemt zintuiglijk scherp waar, en daarmee komen kleuren, geuren, vormen en sferen intenser binnen. “Die creativiteit uit zich niet alleen op het vlak van tekenen, schilderen en schrijven, maar ook op creatief denken en naar oplossingen zoeken. Het ‘outside the box’-denken is bij HSP’ers de norm.”
7. Je functioneert goed in een positieve omgeving
HSP’ers zijn gevoelig voor de omgeving waarin ze zich bevinden. “Een voordeel hiervan is iets wat we ‘differentiële susceptibiliteit’ noemen: je functioneert een pak beter in een positieve omgeving dan mensen die niet hoogsensitief zijn. Word je in een team voldoende gewaardeerd, en krijg je voldoende ruimte, dan kun je in principe dus beter presteren als je collega’s.”
Sommige planten groeien overal – of de zon nu schijnt, of niet. Dat is bij HSP’ers niet het geval. Maar geef je ze de juiste grond en standplaats, genoeg zon en regen, dan komt er de mooiste bloem uit.
Enya Hooyberghs
HSP-psychotherapeut
8. Jouw sterke intuïtie
Een ander kenmerk van hoogsensitiviteit is het potentieel tot een sterke intuïtie. Vaak voel je iets aan zonder erover na te denken, en heb je een soort innerlijk kompas dat je de weg wijst.
“Belangrijk is om dit te durven toelaten en te vertrouwen op je buikgevoel. Maar ook om je intuïtie zuiver te krijgen. Heb je bijvoorbeeld een slechte jeugd gehad, waardoor je veel situaties als gevaarlijk of bedreigend aanziet, dan kleur je bepaalde dingen sneller negatief in waardoor je buikgevoel ook eerder negatief zal zijn. Dat is geen intuïtie, maar eerder een beschermingsmechanisme.”
9. Jouw zelfreflectie
“Hoogsensitieve mensen hebben een sterk zelfreflecterend vermogen: je kunt goed nadenken over wie je bent, wat je doet en waarom je dat doet. Hierdoor ben je je sneller bewust van jezelf in verschillende situaties.
Die zelfreflectie levert vaak zinvolle inzichten op. Door je bewust te worden van je doen en denken, investeer je bewust in persoonlijke ontwikkeling.”
De kracht van persoonlijke ontwikkeling
Persoonlijke ontwikkeling, om je goed te voelen als de persoon die je bent, is altijd belangrijk. En al helemaal als je hoogsensitief bent, want alleen zo kun je optimaal profiteren van de voordelen die dit persoonlijkheidskenmerk met zich meebrengt. “Jouw taak als HSP’er is uitzoeken wat voor jou werkt om voldoende tijd en ruimte te hebben voor jezelf. Plan daarom genoeg ‘fladdertijd’ in om tot rust te komen, creatief bezig te zijn, te sporten … Om te ontprikkelen, zeg maar. Je voelsprieten staan altijd op scherp, dus is het belangrijk om regelmatig de dag te overschouwen. Leer je daarbij je eigen grenzen herkennen en respecteren, dan kun je beter voor jezelf zorgen en vermijden dat je overprikkeld geraakt.”
Enya biedt op haar website een online traject aan, Hoogsensitief & Happy, net zoals een gratis HSP-scan en heel wat tips om je hoogsensitiviteit als talent in te zetten. Meer informatie vind je op haar website: enyahooyberghs.be.
Lees ook:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!