Hypes en groepsdruk: hoe weerbaar is jouw kind?
In het digitale tijdperk breidt groepsdruk zich uit van deΒ school naar het scherm. Ook online zou je kind wel eens kunnen zwichten onder de drang om erbij te horen. Weet jij hoeΒ weerbaar je kind is? En vooral, hoe ga je daar als ouder mee om? Wij vroegen het aan Ilse De Block van De Opvoedingslijn.
Paniek is geen goede raadgever
Momenteel komt de Salt And Ice Challenge in het nieuws. Een uitdaging waarbij kinderen en jongeren brandwonden maken bij zichzelf door een chemische reactie van zout en ijs. Pijnlijk Γ©n gevaarlijk. Een andere rage is dan weer het alfabet in je huid gommen: the Eraser Challenge. DatΒ spelletje zet jonge kinderen aan om het alfabet op een lichaamsdeel te gommen. Wie het volledige alfabet heeft gegomd, kan daardoor pijnlijke brandwonden oplopen. Vervolgens worden fotoβs van hun pijnlijke verwondingen online verspreid. De persoon met de grootste verwonding is de winnaar.
Bij al die hypes blijft het vooral belangrijk dat je als ouder niet in paniek slaat.
Ilse De Block: “Zo’n hypes en challenges zijn vaak best extreem, maar de meeste kinderen beseffen wel het gevaarlijke karakter ervan. Je mag je als ouder vooral niet laten meeslepen door negatieve berichtgeving”, vertelt Ilse. “Het beste is dat je vanuit het perspectief van jouw kind vertrekt. Daarom is vertrouwen erg belangrijk.”
Laat je niet meeslepen door negatieve berichtgeving, Vertrek vanuit vertrouwen
Maar wat als het wΓ©l fout gaat?
Je kind kan dan wel erg zelfstandig en nuchter zijn, maar wat als het wel eens fout gaat? “Dat kan natuurlijk altijd. Net zoals jij opgroeide met vallen en opstaan, is dat ook bij jouw kind het geval. Stel nu dat je kind inderdaad deelnam aan zo’n gevaarlijke challenge, dan mag je zeker je emoties niet de bovenhand laten nemen. Belangrijker is om even na te denken over wat het net doet met jouw kind.“
Een open gesprek zonder woede kan dus wonderen doen? “Ja, je woede ventileer je best niet in het bijzijn van je kind. Vaak zijn kinderen zo geschrokken door de gevolgen van hun fout, dat ze daar zelf al een belangrijke les uit geleerd hebben. Pols daar ook naar. Laat zeker merken dat jij erg geschrokken bent, maar vraag daarna vooral hoe je kind zich erbij voelt. Het heeft geen zin om kwaad te worden en plots strenge regels op te leggen.”
Kwaad worden heeft vaak het omgekeerde effect
Groepsdruk is iets van alle tijden
Nu we online zoveel verhalen te zien en te lezen krijgen, lijkt het toch soms alsof alles plots extremer is. Is het echt veel gevaarlijker? Wordt je kind echt makkelijker beΓ―nvloed? “De drang om mee te doen met de groep, dat is iets van alle tijden. Maar zo’n online challenges, dat blijft toch de uitzondering hoor. Waar we algemeen meer vragen rond krijgen, is het meeloopgedrag of pestgedrag. En dat is iets waar je kind in moet kunnen falen.”
Durf je kind te laten falen
“Of het nu om meedoen met pesterijen gaat of om spulletjes stelen in de winkel omdat iemand anders het doet, Het kan altijd dat je kind daar eens de mist in gaat. En de manier waarop jouw kind ermee omgaat, hangt vaak af van hoe je hen thuis behandelt. Probeer je kind vrij te laten en vertrouwen te geven. Laat je kind ook zelf verantwoordelijkheden nemen en de gevolgen dragen van zijn of haar keuzes. Ouders die merken dat hun kind vrij beΓ―nvloedbaar is, hebben vaak de neiging om zoveel mogelijk controle uit te oefenen, maar dat werkt soms averechts.”
Moraal van het verhaal? “Met open gesprekken en duidelijk vertrouwen bereik je al heel wat. En verder… opgroeien doe je met vallen en opstaan, en dat is ook voor jouw kind het geval. Voel je toch dat het nodig is om grenzen te trekken? Dan moet je dat uiteraard zeker doen.”
Beeld: Getty Images