Uitgelicht: zo’n impact heeft gehoorverlies
Het is vandaag Internationale Dag van het Gehoor. We staan er soms niet bij stil hoeveel impact gehoorverlies kan hebben, terwijl in Europa alleen al zo’n 51 miljoen volwassenen slechthorend of doof zijn. Ook heel wat kinderen hebben gehoorproblemen. Wat voor impact heeft dat?
Gehoorverlies: onderzoeken tonen aan dat …
- … personen met een ernstig gehoorverlies vijf keer meer risico lopen op dementie.
- … oudere mensen met gehoorverlies een verhoogd risico hebben op sociaal isolement en geestelijke gezondheidsproblemen.
- … personen met een gehoorverlies frequenter werkloos zijn of onder hun niveau presteren.
- … gehoorproblemen zoals tinnitus (een aanhoudende piep in het oor) ook een invloed hebben op hetΒ concentratievermogen en slaappatroon.
Omdat heel wat dagelijkse problemen en signalen op tijd bijgestuurd kunnen worden met de juiste hulp, zetten verenigingen zich vandaag extra in om ook implantaten en gehoorapparaten in de kijker te zetten.
Waarom zo’n focus op hoorapparaten en -implantaten?
Verschillende onderzoeken hebben al uitgewezen dat de juiste apparatuur heel wat kan betekenen in het leven van iemand met gehoorproblemen. Denk dan maar aan het sociaal isolement of de problemen op de werkvloer.
Maar ook kinderen worden van bij het begin geholpen om met hun beperking een zo normaal mogelijk leven te leiden. De kosten zouden op lange termijn bovendien veel lager liggen bij mensen die wΓ©l apparatuur gebruiken, dan bij mensen die het niet gebruiken.Β Goed om even bij stil te staan!
Bescherm je oren
Mensen kunnen last krijgen van gehoorproblemen bij de geboorte of door ouderdom, maar ook door te veel lawaai. Ongeveer 10 procent van de Belgische bevolking heeft last van tinnitus, dikwijls veroorzaakt door blootstelling aan geluiden van meer dan 80 decibel, zoals luide muziek op muziekspelers of festivals. Daarnaast kunnen ook geluiden als een voorbijrazende trein, het opstijgen van een vliegtuig of een luide klas zorgen voor gehoorschade.
Dikwijls wachten mensen met gehoorverlies zo’n 7 jaar voor ze hulp zoeken. Nochtans is dat heel schadelijk voor het gehoor. Laat je oren daarom regelmatig controleren, vooral vanaf de leeftijd van 50 jaar.
Bronnen: The Ear Foundation, Amplifon – Beeld: Getty images
Las je deze artikels al?
- Mijn verhaal: Bert hoort al vijf jaar een pieptoon door gehoorschade
- Mijn verhaal: Britt is slechtziend en kreeg weer meer vrijheid dankzij echolocatie
- Leesbrillen uit de supermarkt: goed of slecht?
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!