Een goede weerstand opbouwen in 6 stappen
Stress vermijden, genoeg tijd voor jezelf nemen en op tijd je bed in: het zijn maar enkele van onze gouden tips om extra sterk te staan. Een goeie weerstand voorkomt dat je ziek wordt, al kan uiteraard iedereen al eens ziek worden.
Je hoort het zo vaak: ‘een goede weerstand is belangrijk’. En dat is ook zo! Maar hoe kun je een goede weerstand opbouwen? Zes stappen die je kunnen helpen.
Een goede weerstand opbouwen: de basis
Eet gevarieerd en gebalanceerd
De basis van een goeie weerstand is je voeding. Eet daarom zo gevarieerd en gezond mogelijk. Zo krijgt je lichaam alle noodzakelijke vitamines en mineralen binnen om gezond te blijven. Zorg ervoor dat je veel groenten, fruit, noten en zaden eet, want die zijn je basis. Wat je beter niet te veel eet, is suiker. Dat is een van de weerstandverlagers bij uitstek.
Blijf in beweging
Sporten heeft drie belangrijke voordelen:
- het maakt je fysiek en mentaal veel weerbaarder. Je lijf en je hoofd kunnen gewoon meer aan als je regelmatig beweegt.
- door te sporten creΓ«er je ook meer spiermassa en een betere stofwisseling.
- tijdens het sporten komen er stoffen vrij in je lichaam die je goed doen voelen.
Let op met stress
Een beetje stress is gezond. Het houdt je alert op momenten dat het nodig is. Maar als je door te veel werk of te veel zorgen je stressknop niet meer kunt afzetten, maakt je lichaam te lang het stresshormoon cortisol aan, en raakt het uitgeput. En dan daalt ook je weerstand. Regelmatig ontspannen is dus de boodschap.
Slaap in gezonde lucht (en lakens)
Verlucht je slaapkamer elke dag minstens een halfuur. Zo verdwijnen de slechte gassen die je βs nachts uitademt en kan er nieuwe zuurstof binnen. Let wel op wanneer je het raam openzet! Woon je dicht bij een drukke baan? Dan is het spitsuur geen goed idee om alles open te zetten. Gooi ook telkens de lakens open, want huisstofmijt gedijt in een warme omgeving.
Op tijd onder de wol
Je lichaam heeft rust nodig om weerbaar te blijven en om te herstellen wanneer je weerstand laag is. Sommige mensen hebben voldoende aan vier of vijf uur slaap per nacht, anderen hebben nood aan 12 uur. Luister dus naar je lichaam.
Was je handen regelmatig
4,6 miljoen. Zoveel bacteriΓ«n zitten er op onze handen. Geen wonder dus dat talloze ziektes via onze handen worden doorgegeven. Maar waarop zitten nu de meeste bacteriΓ«n? De klink van een toiletdeur, je gsm en een winkelkar. Was dus regelmatig je handen of neem een bacteriedodende gel mee.
Beeld: Getty Images
Een goede weerstand opbouwen begint ook hiermee:
- 5x energieke tips voor een superstart van je dag
- Waarom het huishouden doen goed is voor je gezondheid
- Skip die winterdip: 3x tips voor meer weerstand
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!