Goeie vraag: moet je je ook insmeren in de schaduw?
“In de schaduw kun je niet verbranden, dus hoef ik me niet in te smeren”: het moet een van de grootste misverstanden zijn als het op zonbescherming aankomt. Regelmatig de schaduw opzoeken is slim, maar gooi je zonnecrème dan niet zomaar aan de kant.
(Z)onmisbaar: insmeren in de schaduw
Je lichaam rijkelijk insmeren met zonnecrème is een must. Uv-stralen kunnen je huid beschadigen en vroegtijdig verouderen (denk maar aan rimpels en pigmentvlekjes) of zelfs huidkanker veroorzaken.
- Smeer je elke twee uur in, of vlak na het zwemmen of zweten.
- Gebruik voldoende zonnecrème. Om aan de beschermingsfactor te komen die op de verpakking staat, zou je twee milligram zonnecrème per vierkante centimeter huid moeten smeren: dat komt overeen met een koffielepel voor je gezicht, vier eetlepels voor je armen en benen en twee eetlepels voor je romp, en dat elke twee uur.
- Kies voor een SPF van minstens 30 die tegen verschillende uv-stralingen beschermt. Ook tegen uv A-stralen (wordt aangegeven met een cirkeltje op de verpakking), aangezien deze stralen het hele jaar door aanwezig zijn en ook door wolken en glas kunnen dringen.
- Bescherm ook je gezicht en vul je dagcrème met SPF eventueel aan met een zonnecrème voor het gezicht.
- Check de houdbaarheidsdatum van je zonnecrème: het aantal maanden dat hij goed blijft na opening, wordt aangegeven met een cijfer en de letter ‘M’ in een open potje. Is hij vervallen? Dan kunnen de filters minder werkzaam zijn, waardoor de zon je huid alsnog kan beschadigen, ondanks het insmeren.
- Bewaar je zonnecrème op een koele, donkere plaats en laat hem zeker niet zomaar in de auto of in de zon liggen. Dat zou de werking van de zonnefilters kunnen beïnvloeden.
- Zoek regelmatig de schaduw op. En ook daar is het belangrijk om je in te smeren, aangezien je indirect wordt blootgesteld aan uv-stralen.
Waarom insmeren in de schaduw?
Bomen, parasols of zonneschermen laten nog vrij veel uv-stralen door, en afhankelijk van de ondergrond worden de zonnestralen weerkaatst. Gras is relatief veilig, maar zand en water reflecteren bijvoorbeeld tot 80 procent van de stralen. Dat is meteen de reden waarom je op het strand en aan het water zo snel (en hard) kunt verbranden.
Dat neemt niet weg dat het heel verstandig is om regelmatig de schaduw op te zoeken, op voorwaarde dat je even een laagje zonnecrème smeert. Bedekkende kleding dragen en de bovenstaande tips volgen, is daarbij een goed idee.
Meer over de zon:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!