Hoestbui? Dit is wanneer je naar de dokter moet!
In de winter zijn we een makkelijke prooi voor luchtweginfecties. Meestal heel onschuldig, maar soms is er meer aan de hand. Wat eraan te doen is én wanneer je naar de dokter moet, vroegen we aan de expert.
Hoesten: wat is het?
Hoesten is een normale reactie van je lichaam om potentieel gevaar – zoals bacteriën, stof, rook of pollen – uit je luchtwegen te krijgen. Longarts Ingel Demedts (AZ Delta): “We maken enerzijds onderscheid tussen droge of slijmhoest en anderzijds tussen acute en chronische hoest. Bij die eerste groep zit het verschil vooral in de behandeling: slijmhoest onderdruk je liever niet met medicatie (zoals hoestsiroop), terwijl dat voor droge hoest wel kan.
Waarom zo’n slijmhoest dan liever niet? Je verhindert je lichaam om het slijm te verwijderen, waardoor het probleem net langer aansleept. Acute hoest hebben we allemaal weleens en wordt veelal veroorzaakt door een banale verkoudheid of luchtweginfectie. Meestal houdt dit een aantal weken aan. Hoest je langer dan acht weken, dan spreken we van chronische hoest. Dan ga je best naar de dokter om de onderliggende oorzaak te achterhalen.”
Ook dan ga je best naar de dokter
- Als je koorts hebt die langer dan drie dagen aanhoudt of terugkomt nadat ze weggeweest is.
- Als je bloed of bloederig slijm ophoest.
- Als je ook hevige pijn of steken voelt op je borst.
- Als je kortademig bent, een piepende ademhaling hebt of je benauwd voelt.
- Als je ouder bent dan 65 en al meerdere dagen flink hoest.
- Als je vermoedt dat je bloeddruk laag is of je hartslag vertraagt.
- Als je weerstand verminderd is door ziekte of medicijnen (zoals chemotherapie).
- Als je langer dan drie weken hoest zonder dat je verkouden bent.
Met een hoestend kind raadpleeg je best al na een week de huisarts. Met een baby die frequent hoest, slecht drinkt en veel huilt ga je best meteen naar de dokter.
Dit kan helpen
1. Als je hoest onschuldig is
Dr. Demedts: “De behandeling van hoest start altijd met het zoeken naar de oorzaak. Onschuldige vormen kun je behandelen met vrij verkrijgbare hoestsiropen of huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zoals thee met honing. Die verrichten geen wonderen, maar kunnen wel verlichtend werken. Blijft je hoest hardnekkig, dan kan een hoestsiroop met codeïne of een puffer voorgeschreven worden. Die bevat cortisone, wat de hoestprikkel van je luchtwegen onderdrukt. In sommige gevallen schrijven we cortisone in pilvorm voor, al is dat minder aangewezen.”
2. Als er mogelijk meer aan de hand is
Dr. Demedts: “Mensen die bij de longarts terechtkomen, hebben al een traject achter de rug. Hun hoest sleept al weken tot zelfs maanden aan zonder dat er een duidelijke oorzaak of oplossing werd gevonden. We gaan dan eerst peilen naar bijkomende alarmsignalen. Wordt er bloed opgehoest? Is de persoon in kwestie ook vermagerd? Is er sprake van kortademigheid? Ook minder voor de hand liggende factoren worden nagekeken. Sommige medicatie tegen hoge bloeddruk kan bijvoorbeeld een hoestprikkel uitlokken. Alles wordt dus grondig in kaart gebracht om ernstige aandoeningen uit te sluiten. Komt er geen duidelijke oorzaak uit de bus, dan kijken we vooral naar hoe de persoon in kwestie het hoesten ervaart en spelen we daarop in.”
3. Als de oorzaak van je kuchen niet duidelijk is
Dr. Demedts: “Hoest behandelen is niet altijd evident. Soms vinden we geen duidelijke oorzaak. Of we vinden ze wél, maar de behandeling slaat niet aan. In die gevallen proberen we mensen zo goed mogelijk te begeleiden en gerust te stellen. Degelijke informatie kan daarbij helpen. Soms verminderen klachten al zodra mensen begrijpen hoe hun hoest ontstaat. Ook medicatie kan soelaas bieden. In andere gevallen verwijzen we door, bijvoorbeeld naar een gespecialiseerd logopedist. Die kan ademhalings- en hoestcontroletechnieken aanleren, maar ook begeleiden op vlak van stemgebruik. In Nederland is die specialisatie al ingeburgerd, maar ook in ons land komt er binnen de logopedie alsmaar meer aandacht voor hoesten.”
Las je deze artikels al?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!