Hoe stress je hersenen beschadigt
Wat als de stresshormonen constant door je lichaam razen? Dan is het opletten geblazen, want dit kan je hersenen schaden.
Klaar voor de strijd
Het stresshormoon, ook wel cortisol genaamd, was vooral vroeger uiterst nuttig tijdens de voedseljacht. Het versnelt het reactievermogen en verhoogt de pijngrens. Het maakte onze voorouders klaar om een strijd te leveren.
Dit hormoon is vandaag wat van zijn oorspronkelijke functie verloren, maar dat weten onze hersenen niet. Ze vragen ook om dit hormoon bij psychische stresssituaties. Of onze voorvaders nu wegvluchtten van een hongerige lynx of wij piekeren ons suf over een drukke vergadering, voor onze hersenen blijft dit hetzelfde.
Het gevaar schuilt in de duurtijd
Piekeren gebeurt niet op piekmomenten. Piekeren kan dagen, soms wel weken aanslepen. Dat wil zeggen dat al die tijd onze hersenen om het stresshormoon vragen. Ons lichaam krijgt geen kans meer om zich volledig te ontspannen en andere delen van de hersenen worden benadeeld. De hersencellen in de hippocampus bijvoorbeeld. Dit deel van het brein is belangrijk voor het geheugen. Te veel cortisol beschadigt deze cellen en naarmate de ouderdom is dit niet meer te herstellen. Ook het concentratievermogen vermindert na een te lange blootstelling aan het stresshormoon. Last van het geheugen en concentratieverlies kunnen op hun beurt leiden tot angststoornissen en depressies.
Af en toe eens goed en kort stressen kan dus geen kwaad, zolang er maar evenveel ontspanning tegenover staat.
Lees hier enkele anti-stresstips, of neem een koffiepauze tijdens het werk, of ontstress met deze heerlijke aroma’s.