Is vegetarisch broodbeleg gezonder dan vleeswaren?
Ben je geen vleeseter en opteer je daarom voor vegetarisch broodbeleg? Of kies je resoluut voor dit alternatief omdat je denkt dat het beter voor je is?
Maar is het eigenlijk wel gezonder? Jij vraagt, wij antwoorden!
Niet meer dan 1x per week
Deze vleeswaren eet je best maar eenmaal per week omdat ze vaak té vet en té zout zijn:
- rauwe ham
- salami
- runderrookvlees
- bacon
- kipfilet
- boterhamworst
- kalkoenfilet
- knakworst
Bewerkt vlees, waar ook vleeswaren toe behoren, wordt trouwens in verband gebracht met hart- en vaatziekten. Daarnaast heb je ook een verhoogd risico op darmkanker als je vaak vleeswaren consumeert. Hoe dat komt, is niet bekend, maar de kans is groot dat het te maken heeft met het verwerkingsproces dat ze ondergaan.
Vegetariër of veganist? Hier moet je op letten
Vegetariërs of veganisten letten er best op dat ze voldoende vitamine B12 en voldoende eiwitten binnenkrijgen. Het voordeel aan vegetarisch broodbeleg is wel dat het meer vezels bevat dan de niet-vegetarische varianten.
Evenwichtige voeding
Als je evenwichtig wilt eten en geen overtuigd vegetariër bent, is het cruciaal dat je voldoende afwisselt tussen dit soort broodbeleg én beleg met vis of vlees. In het laatste geval kun je beter voor vers vlees kiezen.
Bronnen: ad.nl & voedingscentrum.nl
Nog meer lezen:
- Vegetarisch broodbeleg zelf maken
- Vegetarische quiche: 10 heerlijke gerechten om van te smullen
- Niet wild van wild? Deze vegetarische paté smaakt heerlijk!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!