Je hersenen trainen: zo doe je dat
Elke dag sterven er hersencellen af, maar we krijgen er dagelijks ook een stel nieuwe bij. Alleen … we doen er vaak niks mee. Charlotte Labee, auteur van de boeken Brain Balance en Brain Food, vertelt hoe we nu precies onze hersenen kunnen trainen.
Hoe werken onze hersenen?
“Ons brein ontwikkelt zich vanaf de geboorte tot het moment dat we doodgaan door te leren’, vertelt Charlotte Labee, auteur van de boeken Brain Balance en Brain Food. ‘De eerste acht jaar van ons leven zijn daarvoor erg cruciaal. Voor je hersenen is dat wat je het eerst leerde de waarheid. Maar dankzij de neuroplasticiteit kunnen we ons hersenproces iedere dag veranderen, en daarmee ook onze gedachten en gevoelens, hoe we keuzes en beslissingen maken of hoe we in het leven staan.
Pas als je ergens meer over leest, hoort en leert, ziet je brein de relevantie. Het vervangt de eerder opgeslagen informatie dan door de nieuwe inzichten. Maar daar heb je kennis, informatie, tijd, aandacht en geduld voor nodig. Voor een gemiddeld proces moet je toch rekenen op een maand. Voor wat lastigere dingen gaat je brein maanden tot een jaar de tijd nemen, en dan moet je er ook elke dag mee aan de slag.”
Hoe doen we dat dan?
“Als we bijvoorbeeld stress hebben, linken we dat vaak aan externe omstandigheden. Maar toch kunnen jij en ik bepaalde situaties heel anders ervaren. Iets wat jij heel stresserend vindt, heb ik misschien minder moeite mee. En dat heeft dus alles te maken met hoe je brein geprogrammeerd is. Het is dus vooral je interne proces, eerder dan die externe omstandigheden, die bepalen hoe je handelt of voelt. Het is dus daar dat we iets moeten veranderen.
Er bestaat geen quick fix. Alles heeft tijd en aandacht nodig.
Door meer aandacht te besteden aan wat je hersenen nodig hebben, kun je dan je eigen brein gaan kneden. In mijn boek heb ik het over de zeven pijlers van Brain Balance:
- Bewegen
- Voeding
- Slaap
- Rust en ontspanning
- Omgeving
- Breinkennis
- Stress
Het is vooral belangrijk om te kijken naar de oorzaak van wat je voelt. Kies één stap waar je mee aan de slag gaat. Heb je ‘m onder de knie? Ga dan naar de tweede stap. Je moet vooral niet te snel je brein willen veranderen. Er bestaat geen quick fix. Alles heeft tijd en aandacht nodig.”
Hoe kan onze voeding dan precies helpen bij een gezond brein?
“Ons brein heeft bepaalde stoffen nodig. Zo’n twintig procent van wat we eten op een dag gaat rechtstreeks naar onze hersenen. Wanneer we stress ervaren, is dat zelfs 25%. In zo’n stressvolle periode wordt bijvoorbeeld magnesium heel snel verbruikt. Ons brein heeft op zo’n momenten ook meer voedingsstoffen nodig, maar we geven die vaak niet (of niet voldoende of de juiste voeding) en we putten ons brein uit. Het resultaat? Brain fog, vermoeidheid, depressieve gevoelens, slecht slapen …
Door je brein uit te dagen en nieuwe dingen aan te leren, maak je je hersenen alleen maar sterker.
Ook onze darmen spelen een cruciale rol. Sommige wetenschappers noemen onze darmen zelfs ons tweede brein. Het is daarom enorm belangrijk om goed voor je darmen te zorgen en zo divers mogelijk te eten. Gezonde darmen en darmbacteriën zorgen voor een gezond brein en meer geluksmomenten.
Voeding is trouwens niet het enige. Het is een totaalpakket. Met alleen bewegen kom je er ook niet. Het is een holistische benadering, en alles begint bij: hoe werkt mijn brein en wat heeft het nodig?”
Kunnen we dan ook slimmer worden?
“Er werd lange tijd gedacht dat je IQ genetisch bepaald was,” vertelt Charlotte. “Maar dat is niet zo. Je kunt je intelligentie ook gewoon trainen. Wat wel zo is: vaak leven kwetsbare groepen in een bepaalde omgeving met bijvoorbeeld minder toegang tot gezonde voeding.
Zorg voor een stimulerende omgeving van vrienden en familie die gezondheid belangrijk vinden. Als je een omgeving hebt die het allemaal onzin vindt, gaat je brein sneller in conflict geraken. Ook de omgeving waar je woont, heeft een invloed. De natuur zorgt ervoor dat ons brein beter in balans is.”
Hoe zit het met afgestorven hersencellen?
“We raken iedere dag hersencellen kwijt, maar we krijgen iedere dag ook een heleboel nieuwe hersencellen bij. We doen er alleen niks mee. Door je brein uit te dagen en nieuwe dingen aan te leren, maak je je hersenen alleen maar sterker. Doe iedere dag iets buiten je comfortzone. Dat hoeven geen gekke dingen te zijn, zoals bungeejumpen. Door gewoon een andere route te nemen naar je werk bijvoorbeeld, zet je je hersencellen aan het werk.”
Wil je meer weten over hoe je je brein in balans krijgt of het effect van voeding op je brein? Charlotte Labee schreef de boeken Brain Balance (€ 20) en Brain Food (€ 26,50).
OOK INTERESSANT OM TE LEZEN:
- Fit tussen je oren: 8x energie voor je hersenen
- Chocolade eten: een boost voor je hersenen?
- 14 redenen waarom fietsen goed voor je is
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!