Goed je tanden poetsen? Dit zijn dé ultieme tips van de tandarts!
Tandenpoetsen is heel belangrijk voor onze dagelijkse hygiëne. Maar doen we het eigenlijk wel goed? Tandarts Jean-Paul Souffriau kwam in De Eerste Show nog even de basisregels uitleggen.
Het allermooiste accessoire? Een glimlach! Verzorg je tanden goed voor een gezond en stralend gebit. De tandarts geeft zijn ultieme tips over hoe je best je tanden kunt poetsen.
Een gezonde mond
Dat het belangrijk is om regelmatig naar de tandarts te gaan voor een controlebezoek, hoeven we je vast niet te vertellen. Zo kunnen eventuele problemen op tijd worden vastgesteld en verholpen worden, waardoor ook grote en dure behandelingen vermeden kunnen worden. Toch begint een gezonde mond in je eigen badkamer, meer specifiek tijdens het tandenpoetsen. Hoe je dat perfect doet, lees je hier!
9x goed je tanden poetsen
1. Hoe lang moet je poetsen?
Een goede poetsbeurt duurt minstens twee minuten. De meeste volwassenen poetsen veel te kort. Als je een indruk wilt krijgen van de lengte van een goede poetsbeurt, kun je eens een stopwatch gebruiken. In elektrische tandenborstels zit die functie dikwijls al verwerkt.
2. Hoe moet je poetsen?
Om zorgvuldig te poetsen maak je kleine, cirkelvormige bewegingen. Besteed extra aandacht aan de tandvleesrand, de moeilijk bereikbare achterste kiezen en de omgeving van vullingen. Werk van de buiten- naar de binnenkant en poets dan bovenop de tanden om zeker te zijn dat je geen vlakken overslaat. Poets ook je tong, je verhemelte en de binnenkant van je wangen voor een frisse adem en extra hygiëne.
Poets je met een elektrische tandenborstel? Dan hoef je zelf niet te veel bewegingen te maken. Je moet er enkel voor zorgen dat je tandenborstel geen enkel plekje mist. Er bestaan ook al elektrische tandenborstels die per zone een signaal laten horen, zodat je weet wanneer je je tandenborstel kunt verplaatsen.
3. Hoe vaak per dag moet je poetsen?
Poets je tanden minstens twee keer per dag, ’s ochtends en ’s avonds. Als je kunt, poets dan na elke maaltijd, dus drie keer per dag. Heb je net iets zuurs gegeten of gedronken? Wacht dan zeker een uur met poetsen. Anders kan het zuur net dieper in je tanden dringen, wat natuurlijk niet de bedoeling is.
4. Welke tandenborstel kies je best?
Kies voor een tandenborstel met een kleine kop, omdat je daarmee de achterste kiezen en andere moeilijke plekken makkelijker kunt bereiken. Voor sommige mensen is een elektrische tandenborstel een goed alternatief: zo ben je zeker dat je de juiste cirkelvormige bewegingen maakt.
Een mediumborstel is daarbij de beste keuze. In een tandenborstel waarvan de haren te zacht zijn, kan de tandpasta sneller blijven kleven waardoor je een te schurend effect krijgt. Als je problemen hebt met je tandvlees, kun je wél best voor een zachte tandenborstel kiezen. Vraag bij twijfel zeker raad aan je tandarts.
5. Wanneer moet je je tandenborstel vervangen?
Vervang je tandenborstel wanneer er tekenen van slijtage zijn, of minstens om de drie maanden. Het is ook belangrijk dat je een nieuwe tandenborstel neemt als je ziek bent geweest, omdat er in de borstelharen soms bacteriën kunnen blijven hangen waardoor de infectie kan terugkeren.
6. Welke tandpasta kies je?
Kies voor een tandpasta met fluoride: die maakt je tanden minder kwetsbaar en zorgt ervoor dat je minder snel gaatjes krijgt. Het is belangrijk dat je een tandpasta gebruikt die voor jou geschikt is. Er zijn heel wat speciale tandpasta’s verkrijgbaar voor uiteenlopende aandoeningen, zoals tandbederf, tandvleesaandoeningen, tandsteen, verkleuringen en gevoelige tanden. Ook hier kan je tandarts je de beste raad geven.
7. Is flossen nodig?
Er zijn altijd plekjes tussen je tanden waar je niet goed bij kunt met je tandenborstel. Flos daarom altijd tussen je tanden om vuil weg te halen, vooraleer je gaat poetsen. Zo kan de fluoride in je tandpasta ook tússen je tanden z’n werk doen.
Hoe flos je?
- Neem een stukje van zo’n 45 cm flosdraad. Draai de uiteindes rond je middelvingers.
- Hou een stukje van ongeveer 5 cm draad tussen je duimen en wijsvingers.
- Begin bij je bovenste voortanden en werk telkens een helft van je mond af. Beweeg een stukje draad heen en weer tussen de tanden, en ga ook een stukje onder je tandvlees.
- Neem regelmatig een nieuw stukje van 5 cm tussen je duimen en wijsvingers.
8. Is het nuttig om mondwater te gebruiken?
Er bestaan heel wat misvattingen over spoelmiddel voor de mond. Zo denken velen dat het je gebit grondiger zou reinigen omdat het plaatsen bereikt waar je reguliere tandenborstel niet bij kan, waardoor poetsen eigenlijk overbodig wordt. Maar dat klopt niet helemaal. Onderzoek toont namelijk aan dat spoelen de tandplak niet verwijdert, maar hoogstens afremt. Bovendien geeft het een vals gevoel van frisheid en schoonheid in de mond. Conclusie: spoelen mag, maar het is vooral belangrijk om heel grondig je tanden te poetsen.
9. Wanneer begin je best met het tandenpoetsen?
Zodra je kind zijn of haar eerste tandjes krijgt, kun je starten met het leerproces. Zorg voor een leuke tandenborstel en een tandpasta, aangepast voor kinderen. Toon daarna je kind hoe het moet: ze leren immers veel door hun ouders te kopiëren. Kind en Gezin raadt aan om je kind te helpen met poetsen tot ze acht jaar oud zijn.
Je pakt de poetsbeurt het best aan op een speelse manier, bijvoorbeeld door zijn of haar favoriete liedje te spelen tijdens het tandenpoetsen. Het is belangrijk om een zekere routine aan te leren, zodat je kind leert dat tandenpoetsen bij het ochtend- en avondritueel hoort.
Hoeveel tandpasta gebruik je?
- Vanaf de eerste tand tot twee jaar: een rijstkorrel kindertandpasta met 1000 ppm fluoride
- Van twee tot zes jaar: een erwtje kindertandpasta met 1000 ppm fluoride
- Vanaf zes jaar: 1 à 2 cm fluoridehoudende tandpasta met 1450 ppm fluoride
Bronnen: De Eerste Show, Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen, Kind en Gezin
Ook interessant:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!