Kalknagels en schimmelnagels: hoe voorkom en behandel je ze?
Een kalknagel of schimmelnagel komt vaker voor dan je denkt en kan heel wat ongemakken met zich meebrengen. Voorkomen en behandelen is dus de boodschap!
Wat is een kalknagel (en wat is het verschil met een schimmelnagel)?
Een kalknagel is een verdikte, verkleurde nagel die een brokkelige structuur kan hebben. De grootste oorzaken zijn overmatige druk en een verhoogde aanmaak van keratine, maar ook ouderdom.
Kalknagels zijn daarnaast vaak het gevolg van een schimmelnagel: door een schimmel verdikt de nagel, waardoor er makkelijker kalk kan worden aangemaakt onder de nagel. Hierdoor worden de termen ‘kalknagel’ en ‘schimmelnagel’ dikwijls door elkaar gebruikt. Echter is niet elke kalknagel geïnfecteerd door een schimmelinfectie, maar wel kan een schimmelnagel eruit zien als een kalknagel.
In het begin van een schimmelinfectie wordt de nagel dof en kleuren de randen gelig, bruin of groen. Na verloop van tijd verschijnen witte of gele vlekken en wordt de nagel dik en hobbelig van structuur. Als je de nagel niet laat behandelen, kan hij afbrokkelen of zelfs helemaal loslaten, wat erg pijnlijk kan zijn.
Zijn kalknagels of schimmelnagels besmettelijk?
Kalknagels zijn niet besmettelijk, maar schimmelnagels zijn dat wél. De schimmel kan overzetten van mens op mens, maar ook op verschillende nagels. Vochtigheid vergroot de kans op schimmels, waardoor de kleedkamers en douches van sportclubs, sauna’s en zwembaden de ideale omgeving voor besmetting zijn.
Hoe behandel je een kalknagel?
Vijl de nagelplaat zachtjes bij, maar let erop dat je niet te ver gaat. Daarom laat je dit werkje beter aan een podoloog of pedicure over, die met een freesmachine de kalknagel kan verdunnen. In een dunne nagel kan minder kalk worden aangemaakt, waardoor de nagel onder controle blijft.
En hoe behandel je een schimmelnagel?
Schimmelnagels worden, net zoals bij kalknagels, door de podoloog dun gevijld met een freesmachine. De schimmel wordt dan zo veel mogelijk weggehaald.
- Breng er een schimmeldodende nagellak over aan. Gebruik liever geen gewone nagellak of gellak, want die leggen een dikke, afgesloten laag op de nagels wat voor extra warmte zorgt (en de groei van de schimmel net in de hand werkt).
- Ook kun je een antischimmelzalf smeren, maar die is alleen zinvol als de infectie nog niet ver gevorderd is. Zalf kan namelijk alleen je bovenste nagelplaat behandelen.
- Tea tree olie kan ook helpen: in dit natuurlijke middeltje zitten bestanddelen die de schimmel tegenwerken. Meng het met een beetje water en breng het 2 keer per dag aan op de nagel.
- Neem regelmatig een voetbadje met een scheut appelazijn. Het appel- en azijnzuur helpen de infectie te stoppen en te verminderen.
- Is de schimmelinfectie vergevorderd, dan kan de huisarts schimmeldodende medicatie voorschrijven. De nagel groeit na een paar maanden gezond uit.
Schimmelnagels voorkomen
Kalknagels zijn moeilijk te voorkomen, omdat ze dikwijls door ouderdom ontstaan. Schimmelnagels zijn wél beter te voorkomen:
- Draag goed passende, ventilerende schoenen waarin je je tenen vrij kunt bewegen. Wissel ook regelmatig van schoenen.
- Reinig je schoenen af en toe met een antischimmelpoeder, zoals Daktarin.
- Draag elke dag schone, katoenen sokken.
- Vermijd blote voeten in openbare zwembaden en andere vochtige plekken: je loopt daar beter op slippers rond.
- Droog je voeten altijd goed af, vooral tussen je tenen. Deel je handdoek met niemand en vermijd dat hij op de vloer van het kleedhokje ligt.
- Deel ook je nagelknipper met niemand anders. Ontsmet hem in dat geval met alcohol.
Lees ook:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!