Kan een gezonde levensstijl dementie volledig voorkomen?
Nederlandse wetenschappers stelden enkel jaren geleden vast dat in één op drie gevallen dementie te voorkomen is door je levensstijl aan te passen. Maar is dat wel zo?
Een fit brein in een fit lichaam
In Vlaanderen leven er zo’n 132.000 mensen met dementie en dat cijfer blijft elk jaar stijgen. Tot op vandaag bestaat er geen manier om de ziekte te genezen, maar kun je het in 1 op de 3 gevallen voorkomen zoals een Nederlands onderzoek beweert? Neurowetenschapper en specialist alzheimer professor Sebastiaan Engelborghs (VUB en UZ Brussel) nuanceerde de cijfers alvast in het radioprogramma Bij Debecker op Radio 1.
Professor Engelborghs: “Er is een verband tussen de levensstijl op middelbare leeftijd en het risico om later dementie te krijgen. Het heeft namelijk een gunstig effect op het brein als je je levensstijl op een gunstige manier aanpast. Dat op zich is een hoopgevend gegeven, maar 1 op de 3 gevallen van dementie voorkomen daarmee, dat is te veel en te optimistisch. Want het betekent ook niet dat als je heel gezond leeft, je risico op dementie verdwijnt. Deze stelling is veel te kort door de bocht.”
De ene dementie is de andere niet
Verder in het radioprogramma vertelde de professor dat je ook een onderscheid moet maken tussen de hersenziekten die dementie kunnen veroorzaken. Door beroertes in je hoofd of hersenbloedingen, kun je beginnen lijden aan vasculaire dementie. Die dementie heeft dan een heel specifieke oorzaak. En die kan het gevolg zijn van hoge cholesterol, roken, suikerziekte, te veel alcohol of hoge bloeddruk. Zaken die je voor een groot gedeelte dus zelf in de hand hebt.
Maar dan is er nog de ziekte van Alzheimer. Die krijg je dan weer door heel andere en veel minder gekende oorzaken. Daar is het verband met een gezonde levensstijl véél minder duidelijk dan bij bijvoorbeeld vasculaire dementie.
Ziektesymptomen uitstellen
De ziekte van Alzheimer is in geen geval te vermijden door een gezonde levensstijl, maar je kunt wél de eerste ziektesymptomen uitstellen. Hoe lang is niet geweten. Dat kan een jaar, maar evengoed vijf jaar zijn.
Gezonder leven doe je eerst en vooral door gezond te eten. Er zijn sterke aanwijzingen dat een mediterraans dieet goed is voor het hart en vaten, maar ook voor het brein. Dat betekent dus meer vis, minder vlees, meer olijfolie, minder roomboter en veel verse groenten en fruit. Daarnaast is voldoende lichaamsbeweging belangrijk. Je hoeft niet per se een marathon te gaan lopen of fanatiek te gaan fitnessen. Drie keer per week een half uur eens goed wandelen maakt zeker al bij oudere mensen een verschil.
Conclusie
De ziekte is dus eventueel uit te stellen, maar het zit natuurlijk ook in de genen. Als je ‘geprogrammeerd’ bent om de ziekte van Alzheimer te krijgen, kun je dit simpelweg niet vermijden door gezond te leven. Je gaat enkel het moment van de eerste ziektesymptomen in het beste geval kunnen uitstellen. Dat is wel belangrijk om in het achterhoofd te houden.
Nog meer over dementie:
- VIDEO: Mensen met jongdementie spreken herinneringen voor later in
- Omgaan met dementie: zo zorg je voor je geliefde en jezelf
- VIDEO: Mensen met jongdementie spreken herinneringen voor later in
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!