Gezond Eetplan dag 14: kies voor een licht avondmaal
Dit artikel maakt deel uit van het Gezond Eetplan. Klik hier voor meer info!
Ontbijten als een keizer, lunchen als een koning en dineren als een bedelaar, klinkt het in de volksmond. Uiteraard hoef je ’s avonds geen honger te lijden, maar een licht avondmaal komt je gezondheid en je gewicht alleen maar ten goede, zeggen voedingsexperten. Hoe je dat aanpakt en wat je zoal kunt klaarmaken, kom je vandaag te weten.
Wat eten we vandaag?
- Powerontbijt met havermout
- Bouillon met paksoi en balletjes
- Mosselen in rode curry met volkorennoedels
Verder in het artikel vind je nog veel méér lekkere recepten!
Waarom moet je ’s avonds licht eten?
Het lijkt een gegeven dat je ’s avonds maar beter licht eet, maar hoe komt dat eigenlijk? Als je ’s avonds veel en zwaar eet, moet je lichaam ’s nachts extra hard werken om alles te verteren. Maar vlot gaat dat niet: je bent niet actief bezig en je metabolisme staat op een laag pitje. Resultaat: je lichaam weet al die koolhydraten niet te verwerken en slaat ze op als vet. Bovendien is het nefast voor je nachtrust.
Wat houdt dat in, zo’n licht avondmaal?
Heel kort gezegd: je vervangt de zetmeelhoudende koolhydraten door koolhydraten uit groenten. Gisteren las je al over lekkere alternatieven in dit artikel. Met andere woorden: een licht avondmaal bestaat uit een stukje vis of mager vlees en groenten à volonté.
Deze recepten zijn ideaal:
- Slanke hamburger à la Sandra Bekkari
- Ovengebakken zalm met fetakorst en spinazie
- Kalkoenstoofpot met paprika en wortelfrietjes
- Waterzooi van kip, courgette en waterkers met kruidenolie
- Bloemkooltaboulé met wortel-komkommerlinten, krokante kip en korianderdressing
En wat als je sport?
Als je ’s avonds nog (intensief) gaat sporten, dan mogen er op die dagen aardappelen, rijst of pasta op het avondmenu staan. Kies dan liefst voor de volkorenvariant. Op de dagen dat je niet gaat sporten, vervang je ze best door groenten.
Extra tips
- Je lichaam heeft vier uur nodig om het zware verteerwerk te doen, dus als je om 22 uur gaat slapen, eet je best voor 18 uur.
- Neem je tijd om te eten en kauw goed. Daarmee help je je spijsvertering; speeksel bevat immers een verteringsenzym. Hoe meer je kauwt, hoe minder werk je maag heeft.
- Drink voor je avondmaaltijd een kop groentesoep. Dat geeft je al een eerste verzadiging, doet je daarna minder eten én boost ook nog eens je dagelijks portie groenten (min. 200 à 300 gram).
- Las wekelijks een verwenmaaltijd in: een keertje zondigen kan echt geen kwaad. Dus ga gerust voor dat wekelijkse frietje, als je er zo dol op bent. Zo hou je het ook makkelijker vol.
Op het menu vandaag
We trappen de dag af met een stevig powerontbijt met havermout. Je lunch voor vandaag? Da’s een lekkere bouillon met paksoi én balletjes. En ’s avonds staan er mosselen in rode curry met volkorennoedels op het menu. Iets om naar uit te kijken!
Benieuwd naar de recepten en de rest van het weekmenu? Klik dan hier.
<<< Liever terug naar het vorige weekmenu? Klik hier.
Bewerking: Marlies Picavet, met dank aan: Lynn De Merlier
Dit zul je ook interessant vinden:
- Alles wat je wilt weten over cholesterol
- Handig om te weten: hoelang mag je voedsel bewaren in de diepvries?
- Welke gezondheidscheck-up op welke leeftijd?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!