Help, mijn kind heeft een allergie: wat nu?
Niezen, hoesten, uitslag, regelmatig buikpijn of misselijkheid: heel wat kinderen hebben vandaag een allergie. Maar wat doe je best wanneer je ontdekt dat je kind allergisch is?
1. Panikeer niet
Een allergie is zeer vervelend, zeker voor kinderen. Maar het betekent niet het einde van de wereld. Mits wat aanpassingen wordt het voor je kind aangenamer dan je zou denken.
2. Neem de allergenen weg
Als je weet waarvoor je kind allergisch is, is het belangrijk om die allergenen te vermijden. Dit geldt voor zowel voedingsmiddelen als bijvoorbeeld huisdieren. Enkel op die manier voorkom je allergische reacties.
Huisstofmijt is moeilijk om weg te krijgen. Onze tip? Was regelmatig het beddengoed, de matrassen en gordijnen. En ook het meubilair moet een grondige poetsbeurt ondergaan.
3. Lees de verpakking goed
Heeft jouw kind last van een voedingsallergie? Bekijk dan goed de ingrediΓ«nten op de producten! Op de voorkant van een koekjesverpakking staat bijvoorbeeld dat er geen lactose in zit, maar als je dan achteraan bij de ingrediΓ«nten kijkt, zie je al snel dat er toch een kleine hoeveelheid melkstof in zit. Dat is niet alleen bij koeken het geval, maar kan ook gebeuren bij soorten vlees of snoepgoed. In gepaneerd vlees en chips kan ook een bepaalde hoeveelheid melkstof zitten. Bestudeer dus voortaan de ingrediΓ«ntenlijstΒ van je producten!
4. Hooikoorts? Houd de ramen dicht
Heeft jouw kind last van tranende ogen, neusverstopping, niezen en een lopende neus? Dan is de kans groot dat hij of zij last heeft van hooikoorts. Deze allergie is seizoensgebonden en komt vooral voor tussen februari en september.
Je kind kan in die periode last hebben van boompollen, graspollen of zomerkruiden allergieΓ«n. Heeft jouw kind hooikoortsklachten? Let er dan altijd op dat je de ramen goed sluit.
5. Breng iedereen op de hoogte
Heeft je kind een allergie? Dan is het belangrijk om de omgeving op de hoogte te brengen:
- Familie en vrienden: mama en papa zijn niet altijd in de buurt en het gebeurt weleens dat kinderen bij de grootouders blijven logeren of bij meter of peter. Breng hen op de hoogte van de allergie van je kind en de do’s-and-don’ts.
- Ouders van vriendjes en vriendinnetjes: kinderen worden vaak uitgenodigd op verjaardagsfeestjes of speeldates. Om een allergische reactie te voorkomen, licht je hen vooraf in over de allergie van je kind.
- School: Kinderen spenderen meer tijd op school dan thuis. Daarom is het belangrijk om de directeur en de juf te laten weten waar jouw kind last van heeft, zodat ook zij kunnen ingrijpen wanneer nodig. Stel eventueel een soort ‘reddingsplan’ op samen met de school, ingeval van een ernstige allergie. Zo weten leerkrachten hoe ze moeten handelen in nood.
Geef aan de omgeving eventueel de medicijnen mee die jouw kind nodig heeft en leg uit hoe ze toegediend moeten worden.
6. Medicatie
Kinderen te veel medicatie geven, is nooit goed. Maar wanneer je kind ernstig allergisch is, is het wel verstandig om de geschikte medicatie altijd in huis te hebben voor als je plots moet ingrijpen. Om te weten welke medicatie je in huis moet halen, raadpleeg je best je huisarts.
Ga je op vakantie? NeemΒ voldoende medicatie mee,Β die zowel in je handbagage als in je reiskoffer kan. Wanneer er dan problemen zijn met de bagage, heb je gelukkig toch nog medicatie mee.
Extra tips:
- Vraag bij je arts altijd om eenΒ medisch rapport die de medicatie verantwoordt. Zo krijg je bij de controle op de luchthaven geen problemen.
- CheckΒ voorafΒ of het hotel rekening houdt met allergieΓ«n, zodat jouw kind ten volle kan genieten en jij jou geen zorgen moet maken.Β Β
Tekst: Romy Geerts. Beeld:Β Β© online-opvoedhulp.nl
Neem deze artikels ook zeker even door:
- Een verkoudheid of allergie? Zo weet je het
- Hooikoorts? Van deze bloemen kun je wΓ©l genieten!
- Allergisch zijn: we hebben er steeds meer last van
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!