klaar-voor-een-nieuwe-relatie
© Getty Images/iStockphoto

Hoe weet je of je klaar bent voor een nieuwe relatie? Twee experten aan het woord

Door Goele Tielens

Je bent al even vrijgezel, maar weet niet goed of je terug aan het daten moet? Volgens relatietherapeut Vanessa Muyldermans en matchmaker Annemieke Dubois – ze schreven beiden een boek over relaties – kun je zelf achterhalen wanneer je klaar bent voor een nieuwe liefde in je leven. Hier delen ze hun tips.

“Er is geen magisch aantal maanden of een handige formule waarmee je berekent wanneer je klaar bent voor een nieuwe relatie”, steekt Annemieke Dubois van wal. “Het is geen goed idee om je meteen in een nieuwe relatie te storten als een soort vlucht voor een relatiebreuk, scheiding of het overlijden van je partner. Geef jezelf voldoende tijd om je eerdere relatie te boven te komen. Hoeveel tijd dat precies is, is voor iedereen anders.”

Het is alleszins geen goed idee om een relatie te starten om de pijn te verzachten volgens Vanessa. “Die pijn neem je mee naar de volgende relatie, en op een keer komt die naar boven”, licht ze toe. “Je houdt altijd wel een gemis of verdriet over na het beëindigen van een relatie relatie. Dat is helemaal oké, laat het toe. Je moet kunnen rouwen, zelfs al heb je zelf voor het einde van de relatie gekozen. Als je voelt dat je weer zin hebt om mensen te ontmoeten en om meer buiten te komen, ben je waarschijnlijk klaar om een nieuwe relatie aan te gaan. Normaal gezien voel je dat zelf erg goed aan. Blijf steeds eerlijk, met jezelf en anderen.”

Hoe weet ik of ik klaar ben voor een nieuwe relatie?

Maar wanneer is dat gevoel er dan precies? Om hun klanten te helpen, maakten Annemieke en Vanessa samen een 7-stappenplan.

Stap 1: zelfliefde is de sleutel

Voordat je van iemand anders kunt houden, moet je van jezelf houden. Dat vormt de basis voor een gezonde relatie, en beide experts benadrukken het belang van zelfwaarde en zelfvertrouwen.

Annemieke Dubois: “Je eigenwaarde, zelfbeeld en zelfvertrouwen spelen daarin een belangrijke rol. Een relatiebreuk kan ervoor zorgen dat de gelukkige persoon die je ooit was ver weggestopt zit. Meestal zorgt een stukgelopen relatie voor heel wat verdriet, woede, onmacht en ontgoocheling. Je kunt je daardoor erg onzeker voelen, een partner kan dat gevoel niet wegnemen.”

Vanessa Muyldermans: “Wanneer jij constant bevestiging van je partner nodig hebt, maak je jezelf wel heel afhankelijk. Die partner kan je heel goed laten voelen, maar ook heel slecht, en dat in slechts één vingerknip. Bovendien is continue bevestiging moeten geven voor je partner bijzonder vermoeiend. Zorg dus voor jezelf, bevestig jezelf en accepteer jezelf voor wie je bent.”

Annemieke Dubois: “Het is belangrijk dat je met een positieve mindset in je nieuwe avontuur stapt. Bedenk daarom al eens voor jezelf: welke relatie hoop jij te vinden? Wat zijn je verlangens en behoeften? Wat voor iemand zie jij graag aan je zijde?”

Zelfkennis is ontzettend belangrijk. Hoe kun je verwachten dat je partner je wensen invult, als je ze niet kunt benoemen?

Stap 2: hoe zit het met je emotionele stabiliteit?

Annemieke Dubois: “Een stabiele emotionele basis is essentieel om een liefdevolle relatie aan te gaan. Leer jezelf kennen. Leer jezelf begrijpen en beheers jouw emoties, zodat je klaar bent voor de ups en downs van een romantische relatie.”

Vanessa Muyldermans: “Als je weet wat jouw zwakkere kantjes zijn, kun je de invloed ervan kleiner maken. Vaak maken we het onszelf nodeloos moeilijker dan nodig. Vind je reizen stressvol? Boek dan vooraf plan jouw transfer en zoek niet pas bij aankomst een taxi, slaapgelegenheid en welke uitstapjes je wilt doen. Vind je het moeilijk om op een feestje met onbekenden te praten, vraag dan of je iemand mag meenemen of ga ter plaatse in de keuken wat helpen, dan ben je bezig. Zo maak je van een stresssituatie een positieve gebeurtenis. Eigenlijk komt het eropaan jezelf te leren kennen en jouw leven zelf in handen te nemen en op de meest aangenaam mogelijke manier te leiden. Als je heel goed weet hoe je in elkaar zit, kun je de partner zoeken die bij jouw noden en gewoontes past. Je moet bovendien jezelf goed kennen, voor je aan je partner kunt laten weten wat je nodig hebt.”

Communicatie is alles. Zelfs vlotte babbelaars vinden het soms moeilijk delicate ondewerpen aan te snijden

Stap 3: doe aan zelfreflectie

Annemieke Dubois: “Als matchmaker vraag ik mijn klanten altijd om goed te reflecteren over wie ze zijn en wat ze een potentiële partner te bieden hebben. Dat is een oefening die je ook zelf kunt doen: welk type relatie zoek je? Wat verlang je van een relatie? En hoe zie jij jezelf in die relatie? Durf daarbij los van het maatschappelijke plaatje te denken: misschien wil je een klassieke relatie, maar een latrelatie of andere vorm is ook een optie.”

Vanessa Muyldermans: “Het klinkt logisch, maar je partner moet bij je toekomstperspectief passen. Wil jij bijvoorbeeld graag nog naar het buitenland emigreren of droom jij ervan een eigen zaak op te starten? Dat zijn zaken die op zich niets met een relatie te maken hebben, maar die wel mee van invloed zijn en belangrijk om te weten. Want stel dat je aan het daten gaat met iemand die een buitenlands avontuur absoluut niet ziet zitten?

Daarnaast is het goed om te weten waaruit jij energie haalt en wat je van de relatie verwacht. Als jij het belangrijk vindt om regelmatig met jouw partner te sparren over jouw professionele bezigheden of als jij het heel erg leuk vindt om lange trektochten met jouw partner te kunnen doen … Als dat is wat jij nodig hebt, als dat is wat jou ‘voedt’, waar jij positieve energie uit haalt, dan is dit belangrijke info om mee te nemen in jouw zoektocht naar een fijne, nieuwe partner.”

Annemieke Dubois: “Ik raad klanten aan om actief op zoek te gaan naar hun waarden. Ik noem het ‘relationeel intelligent daten’, je eigen waarden matchen met de waarden van je partner. Je wilt je eigen identiteit ook behouden als je in een relatie stapt.”

Stap 4: doe aan effectieve communicatie

Vanessa Muyldermans: “Communicatie is de hoeksteen van elke succesvolle relatie. Praten is belangrijk, maar daarom niet voor iedereen gemakkelijk. Zelfs al ben je een vlotte babbelaar, daarom wil dat nog niet zeggen dat je met eenzelfde vlotheid delicate onderwerpen aansnijdt. Op zich niet vreemd: je kwetsbaar en open opstellen betekent dat je een emotioneel risico neemt. Je loopt het risico om gekwetst te raken, maar daartegenover staat wel dat er een mooie kans is op verbinding.

Mijn tip? Vind een manier om ook moeilijke onderwerpen op tafel te leggen. Ben je aan het daten en is er iets dat je dwarszit? Op lange termijn levert zwijgzwaamheid niets op: misverstanden groeien en verbondenheid gaat verloren. En daar wordt niemand gelukkiger van.”

Een relatie is water bij de wijn doen, maar je mag niet het gevoel krijgen dat je enkel water drinkt

Stap 5: wees klaar voor compromissen

Vanessa Muyldermans: “Er moeten nergens zoveel compromissen worden gesloten als in een relatie! Je moet water bij de wijn doen. En soms veel water. Al mag het voor jou niet aanvoelen dat je geen wijn meer aan het drinken bent.

Het kan en mag niet de bedoeling zijn dat je voortdurend ver over je eigen grenzen moet gaan om de noden en behoeftes van de ander te vervullen, om die ander tegemoet te komen. Helaas zie ik soms cliënten die heel erg graag willen, maar zichzelf daardoor uit het oog verliezen. Ze willen alles geven voor de liefde, hun eigen gezondheid ten spijt. Jezelf kennen is ook daarom essentieel.”

Stap 6: leer uit het verleden

Annemieke Dubois: “Je kunt zoveel over jezelf leren door naar het verleden te kijken. Val jij op onbereikbare geliefden? In plaats van hun gedrag te analyseren, is het veel interessanter om te onderzoeken waarom jij valt op iemand die niet goed voor je is en je behoeften niet invult. Wees je vooral bewust van jouw eigen rugzak en de patronen die jij herhaalt.

Ben jij zelf een onbereikbare partner en zorg je er steeds voor dat een relatie nooit echt kan bloeien? Ben je bang om een diepgaande verbintenis aan te gaan? Waarom ben je eigenlijk niet geïnteresseerd in een duurzame, gezonde relatie? Heb je bepaalde onzekerheden of angsten ontwikkeld in je jeugd of relatiegeschiedenis? Waarom ben je nog niet klaar voor een echte relatie met toewijding, verantwoordelijkheid en duurzaamheid?

Voor beide opties geldt: het enige wat tussen jou en een gezonde, duurzame relatie staat is jijzelf. Vind je het zelf moeilijk, dan kan een therapeut je helpen bij je zoektocht.”

Durf af te stappen van maatschappelijke normen. Neen, een huwelijk met samenwonen en kinderen werkt niet voor iedereen. En dat is prima!

Stap 7: durf een keuze te maken

Annemieke Dubois: “Wie relationeel intelligent datet, durft ook te kiezen voor die ene persoon. Vaak denken we dat we ons daarbij vastzetten, dat we door een relatie afhankelijk worden en onze vrijheid verliezen. Maar toewijding aan en focus op één iemand kan net bevrijdend zijn. Een gezonde relatie brengt rust en biedt een warm en veilig nest waaruit jullie samen op avontuur trekken.”

Vanessa Muyldermans: “Soms is het antwoord dat je liever even alleen bent, en dat is prima. Ik zie veel mensen die erg bang zijn om een tijdje single te zijn. Dat is jammer, maar vooral ook ongezond. Want ook daar kun je ontzettend veel uit leren. Na een tijdje ben je misschien weer klaar voor een relatie, maar misschien ook niet, en dat is ook prima. “

Onze experten:

Wie is Vanessa Muyldermans? Vanessa werkt als klinisch seksuoloog en relatietherapeut en specialiseert zich momenteel in oplossingsgerichte psychotherapie. Ze focust zich in haar werk op relaties, seksualiteit, kinderwens, pril ouderschap, hersamengestelde gezinnen, het verlies van een kindje en alles om deze onderwerpen heen. Ze heeft al jaren haar eigen praktijk. Vorig jaar schreef ze het boek ‘Ziek van liefde’, waarin ze het heeft over toxische relaties, en sinds kort is er ook podcast ‘Bruut Eerlijk’, waar ze haar verhalen over deze thema’s deelt. (www.vanessamuyldermans.be)

Wie is Annemieke Dubois? Annemieke werkte 25 jaar als headhunter, maar startte daarna haar eigen datingbureau. Ze is personal matchmaker voor Jade & Jules en matcht singles met de juiste partner. Ze bundelde haar kennis in het boek ‘RQ, verhoog je relationele intelligentie: voor singles’.

Ziek van liefde en RQ, verhoog je relationele intelligentie: voor singles zijn uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts.

Meer over relaties:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."