Gezond Eetplan dag 27: weet wat ‘kleine goestinkjes’ je willen vertellen
Dit artikel maakt deel uit van het Gezond Eetplan. Klik hier voor meer info!
Is het volgende scenario herkenbaar? Je wilt écht gezonder eten, maar snoep, chips of chocolade zijn nooit ver weg uit je gedachten. Wist je dat elk van die ‘goestinkjes’ een specifieke betekenis heeft en, nog beter, dat er telkens ook een gezond alternatief is? Zoek jouw ‘goestinkje’ in de lijst hieronder en ontdek wat het wil zeggen!
Wat eten we vandaag?
- Powersmoothie met blauwe bessen
- Broccolibrood met krabsla
- Gepocheerde kip met tomatensalade en burrata
Verder in het artikel vind je nog veel méér lekkere recepten!
Een ‘goestinkje’? Het ligt aan je hormonen
Meestal heeft ‘goesting’ niets met honger te maken, maar alles met hormonen. “Het is iets typisch vrouwelijks”, weet diëtiste Annelies Verhelst. “Mannen snacken als ze blij zijn, vrouwen zwichten sneller als ze triest zijn. Als je toegeeft aan je zin in snoep komen er namelijk gelukshormonen vrij. En omdat je dat plezierige gevoel zo lang mogelijk wilt behouden, kun je maar moeilijk stoppen eens je bent begonnen.”
Weten = minder eten
Leer je ‘goestinkjes’ kennen en begrijpen. Als je weet waar ze vandaan komen, wordt het vast makkelijker om eraan te weerstaan.
Zin in chocolade
- Betekenis: je lichaam heeft nood aan magnesium.
- Verklaring: je lichaam neemt magnesium slecht op (bijvoorbeeld door vermoeidheid) of je verliest te veel magnesium tijdens het zweten en plassen (bijvoorbeeld door stress of intensief sporten). Ook je menstruatie of anticonceptiepil kan een reden voor het tekort zijn.
- Oplossing: ga voor magnesiumrijke alternatieven zoals zonnebloempitten. Kun je toch niet weerstaan aan chocolade? Ga dan voor de puurste: die bevat het meeste magnesium én het minste suiker.
Probeer deze recepten
Zin in snoep
- Betekenis: je bent vermoeid.
- Verklaring: als je langer wakker bent, verbruik je meer energie dan goed voor je is. Het is dus niet vreemd dat je na een lange werkdag snakt naar een snoepje. Daarbij komt nog dat de hormonen die je hongergevoel regelen uit balans zijn wanneer je moe bent. Een Amerikaanse studie uit 2012 is daarvan een mooi voorbeeld. Proefpersonen die ’s nachts 80 minuten langer sliepen, aten overdag maar liefst 550 calorieën minder!
- Oplossing: neem in plaats van een snoepje iets met traagwerkende koolhydraten, bij voorkeur in combinatie met eiwitten: dat houdt je lang gevuld. Bijvoorbeeld een appel met pindakaas of bessen met yoghurt.
Probeer deze recepten
- Yoghurtijsjes met blauwe bessen en honing
- Cottagecheese-muffins met rode vruchten
- Gekaramelliseerde citrusvruchten met crunchy noten
Zin in chips
- Betekenis: je drinkt wellicht te weinig water.
- Verklaring: als je te weinig water drinkt, raakt je lichaam ontregeld. Het denkt dat het meer zout nodig heeft om vocht vast te houden, en dus krijg je zin in zoute hapjes, zoals chips.
- Oplossing: drink voor je begint te knabbelen een glas water. Uit onderzoek blijkt dat mensen die vijftien minuten voor hun maaltijd een glas water drinken onbewust dertien procent minder eten.
Op dag 5 van het Gezond Eetplan kreeg je tips om meer water te drinken. Hier lees je ze nog eens na.
Zin in brood en pasta
- Betekenis: je hebt een emotioneel dipje.
- Verklaring: je lichaam schreeuwt om serotonine, het gelukshormoon dat vrijkomt als je koolhydraten eet.
- Oplossing: zoek naar alternatieven om jezelf op te krikken. Bel een vriendin op of neem een ontspannend bad.
Zin in roomijs
- Betekenis: je lichaam wil gezonde vetten.
- Verklaring: gezonde vetten doen je lichaam goed: ze verkleinen het risico op hart- en vaatziekten en hebben een gunstig effect op je cholesterolwaarden. Logisch dat je lijf ernaar snakt!
- Oplossing: neem bijvoorbeeld een handje walnoten. Minder suiker, veel eiwitten én gezonde vetten! Ook avocado’s zitten vol goede vetten.
Probeer deze recepten
Zin in vlees
- Betekenis: je bent wellicht ongesteld.
- Verklaring: snak je naar vlees tijdens je maandstonden? Heel logisch: je lichaam hoopt zo het nodige ijzer, B12 en foliumzuur binnen te krijgen.
- Oplossing: ga niet voor de vetste vleessoorten, maar wissel rood vlees af met biologisch vlees. Daarin zitten geen hormonen of antibiotica. Of kies eens voor vleesvervangers.
Probeer deze recepten
- Krokante kippennuggets met knoflook-yoghurtsaus
- Kalfsgebraad met kappertjessalsa in een glaasje
- Tofoespiesjes met tikka-masaladip
Op het menu vandaag
Weinig tijd vandaag? Geen nood: deze lekkere powersmoothie met blauwe bessen kun je ook onderweg naar school of je werk opdrinken. Als lunch eet je vandaag zelfgebakken sneetjes broccolibrood met krabsla, en ’s avonds tover je de Italiaanse zon op je bord met gepocheerde kip met tomatensalade en burrata.
Benieuwd naar de recepten en de rest van het weekmenu? Klik dan hier.
En deze kun je ook nog eens herbekijken: weekmenu 3, weekmenu 2, weekmenu 1.
Bewerking: Marlies Picavet, met dank aan: Annelies Verhelst
Ook interessant:
- Anti-Dieetdag: “Focus niet op een dieet, maar op een gezonde levensstijl”
- Spinazie: 12 gezonde én lekkere gerechten!
- Gezond eten en toch een opgeblazen gevoel? Misschien is dit de reden
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!