Een kleiner bord gebruiken: helpt het echt om minder te eten?
Je hoort weleens dat het goed zou zijn om tijdens je maaltijden een kleiner bord te gebruiken. Dan zou je namelijk minder eten. Maar klopt dat ook echt?
Steeds groter wordende borden
De borden waarop we eten, zijn natuurlijk door de jaren heen veranderd. Ook op restaurant krijg je je maaltijd soms op een helemaal andere, originele manier gepresenteerd. Je eet uit kommetjes, grote borden, vierkante of ronde borden. De voorbije 100 jaar zouden onze borden bovendien 23 procent groter geworden zijn! En de grootte van die borden zou weleens invloed kunnen hebben op hoeveel je net eet.
De Delboeuf-illusie
De Belgische wetenschapper Joseph Delboeuf ‘ontdekte’ een logisch fenomeen. Hoe groter je bord, hoe kleiner je portie lijkt. Gevolg: je schept veel meer op dan je zou doen als je een kleiner bord neemt. We zijn het bovendien gewend om ons bord zo goed als of volledig leeg te eten, waardoor je dus meer eet als je een groter bord uitkiest.
Een kleiner bord gebruiken: wat zeggen de onderzoeken?
Er werden heel wat onderzoeken gedaan naar het feit of een kleiner bord nu echt een verschil zou maken. Maar het antwoord is jammer genoeg niet zo duidelijk. Soms leek het inderdaad zo te zijn dat mensen effectief minder aten. Bij een recenter onderzoek bleek het effect echter minimaal te zijn. Alleen bleken zo goed als alle onderzoeken maar met een laag aantal testpersonen te zijn uitgevoerd, waardoor ze niet representatief zijn.
Conclusie
Momenteel bestaan er geen sluitende onderzoeken die kunnen aantonen of een kleiner bord er effectief voor zorgt dat je minder zou eten. Tot nu toe lijkt het erop dat als het al effect heeft, dat het dan wel maar om een minimale impact gaat. Maar kleine stapjes zijn ook stapjes in de goede richting, toch?
Bronnen: An Bogaerts (2016). Kilocomplot – slik geen onzin over eten en diΓ«ten. Uitgeverij Horizon, Gezondheid.be, gezondheidenwetenschap.be
Las je deze artikels al?
- Afvallen zonder dieet: 4 manieren die je Γ©cht helpen
- Minder zout eten: 4x manieren om je inname te verminderen
- Feit of fabel: veroorzaakt suiker diabetes?
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!