koken met minder vetstof
Getty Images

Gezond Eetplan dag 6: skip de vetstof bij het koken

Door De Redactie

Dit artikel maakt deel uit van het Gezond Eetplan. Klik hier voor meer info!

Als je dit artikel gelezen hebt, heb je al een vijfde van het Gezond Eetplan doorlopen. Goed bezig! Vandaag hebben we het over hoe je je eten klaarmaakt. Want je ingrediënten mogen nog zo goed voor je zijn, als je ze bereidt in een grote klont boter, wordt het een heel ander verhaal. Hoe je het wél goed aanpakt, lees je in dit artikel. En je ontdekt natuurlijk ook je menu voor vandaag.

Wat eten we vandaag?

  • Volkorenpita met rucola en gedroogde ham
  • Salade niçoise in een bokaal
  • Krokante wijting met gember-koolsalade en volkorenrijst

Naar het menu voor vandaag

Verder in het artikel vind je nog veel méér lekkere recepten!

5 manieren om te koken met minder vetstof

1. Stomen

De lekkerste en makkelijkste manier om een gerecht mét smaak en zonder vetstof te bereiden, is door te stomen. Vanzelfsprekend kun je dit doen in een steamer, stoomkoker of stoommandje.

Een alternatief als je geen steamer hebt, is een papillot in zilver- of bakpapier. Je neemt een lekker stukje vis, voegt kleine stukjes groenten toe en brengt het op smaak met verschillende kruiden. Vouw je papillot dicht, maar laat de bovenkant nog een beetje open. Laat ongeveer 20 minuten rustig garen in de oven én klaar!

Receptideeën

2. Koken

Heb je al eens een stukje rundvlees (of kip) gekookt in een lekkere homemade bouillon op smaak gebracht met sojasaus, citroen, gember, chilipeper en citroengras? Superlekker en nul procent vetstof! Dat is win-win voor jouw smaakpapillen en je gezondheid. Wat je ook kunt doen, is je vlees rustig laten garen in je soep.

Receptideeën

3. De juiste pan

Wil je toch graag eens genieten van een stukje gebakken vlees? Prima, maar kies dan voor de juiste pan! Zo heb je bij een pan met een anti-aanbaklaag minder vetstof nodig dan in een gewone pan. Ga nog een stapje verder en kies niet alleen voor een gezonde, maar ook ecologische pan. Die pannen bevatten een unieke antikleeflaag die 100% PTFE en PFOA-vrij is. Hou ook rekening met het formaat van de pan. Hoe groter je pan, hoe sneller de vetstof zal aanbranden.

4. Grillen

Om te grillen heb je meestal maar een beetje vetstof nodig. Wrijf met een borsteltje wat arachideolie of zonnebloemolie over de grillplaat en bak je stuk vlees of vis. Door de groeven in de grill gaat er heel wat vetstof verloren. Je vis of vlees zwemt dus zeker niet in de boter en is nog altijd laag in calorieën.

5. Alternatieve vetstoffen

Schrap melkerijboter of plantaardige boter eventjes van je menu en kies voor alternatieven als kokos-, avocado-, arachide- of zonnebloemolie.

De dag beginnen met pita? Dat kan! Vandaag ontbijt je met een volkorenpita met rucola en gedroogde ham. Lunchen doe je met een klassieker met een twist: salade niçoise in een bokaal (geloof ons, dit slaatje is verslavend!) en ’s avonds bak je krokante wijting met gember-koolsalade en volkorenrijst.

Benieuwd naar de recepten en de rest van het weekmenu? Klik dan hier.

 

Bewerking: Marlies Picavet

Las je deze artikels al?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."