Daarom is het nemen van een koude douche zo gezond
Efficiënter ademen, meer mentale weerstand, een gezonde bloedsomloop… Het zijn maar enkele voordelen die een koude douche of zelfs ijsbad met zich zou meebrengen. Dit moet je erover weten.
Koud = hot
Jezelf blootstellen aan koude levert heel wat mentale en fysieke gezondheidsvoordelen op. Steeds meer mensen nemen daarom regelmatig een koude douche of zelfs ijsbad, mede dankzij de bekendheid van de Wim Hof-methode. Zijn unieke methode is gebaseerd op drie pijlers: koudetraining, ademhaling en focus. Tijdens zo’n ijsbad gebruik je dan ook ademhalingstechnieken en de juiste mindset om vol te houden.
De voordelen van een koude douche
Omdat een ijsbad voor sommige beginners nogal extreem (en niet zo toegankelijk) is, houden velen het bij een koude douche. Koud water levert volgens een onderzoek dan ook heel wat voordelen op.
1. Gezonde bloedsomloop
Koud water zorgt ervoor dat je spieren zich aanspannen en dat de bloedvaten vernauwen. Hierdoor verhoogt je bloeddruk, waardoor je hart sneller pompt en er meer bloed richting je spieren gaat. Op die manier brengt het bloed verschillende stoffen, zoals zuurstof, vitamines, mineralen en vetzuren, naar de juiste plaatsen in je lichaam. Tegelijk worden afvalstoffen afgevoerd.
2. Sterker immuunsysteem
Uit een ander onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks koud douchen 29% minder vaak ziek worden. De 3000 deelnemers lieten 30 tot 90 seconden ijskoud water over zich heen stromen.
3. Happy humeur
Blootstelling aan koud water doet ook wat met je gemoed. De beschikbaarheid van neurotransmitters zoals noradrenaline en endorfine verhoogt, waardoor je minder snel depressieve klachten zou kunnen ontwikkelen. Bovendien start je je dag energiek.
4. Emotionele veerkracht
Een koude douche kan je zenuwstelsel trainen om veerkrachtiger te worden en beter om te gaan met stress. Het koud water brengt immers een kleine stressreactie teweeg op je zenuwstelsel, waar je lichaam leert mee om te gaan. Dit stelt je in staat om op de lange termijn kalmer en rustiger te reageren op stressvolle situaties.
5. Afkoelen en herstellen na het sporten
Een koude douche kan helpen om je lichaam sneller op temperatuur te krijgen na het sporten. Daarnaast kan koud water het herstel verbeteren en vermoeidheid verminderen – vandaar dat heel wat topatleten zich na een training het ijskoude water in wagen.
6. Pijnbestrijding
Leg je soms ook een coldpack op een pijnlijk lichaamsdeel, om zwelling te doen afnemen? Koud douchen heeft hetzelfde principe. Koud water kan de snelheid vertragen waarmee zenuwen pijnsignalen naar de hersenen sturen. Dit kan het gevoel van pijn verminderen.
7. Boost voor je huid en haar
Mooi meegenomen: koud water doet wonderen voor je huid en haar. Je poriën trekken samen en de haarschubben sluiten, met een zachte huid en glanzende lokken als gevolg. Warm water zorgt ervoor dat de natuurlijke oliën in je huid en in je haar verloren gaan.
Zo leer je zelf koud te douchen
Een studie toont aan dat de voordelen van koud douchen al kunnen voorkomen bij 20 °C. Meestal geldt dat hoe kouder, hoe beter je je na afloop voelt.
- Meteen onder een koude douche stappen, is voor velen nogal heftig. Douche daarom op normale temperatuur en zet de temperatuur steeds een beetje lager. Eindig je douche met koud water.
- Laat het koude water eventueel eerst op je armen en benen stromen. Als je daaraan gewend bent, kun je de rest van je lichaam en eventueel ook je hoofd onder het water houden.
- Bouw rustig op: begin bijvoorbeeld met 30 seconden koud douchen en probeer de volgende sessie wat langer vol te houden.
- Let op je ademhaling en blijf rustig doorademen. Hou je adem vooral niet in.
- Blijf na de koude douche nog een aantal minuten gefocust op je ademhaling. Probeer op te merken hoe de warmte zich weer verspreidt door je lichaam.
- Maak een gewoonte van koud douchen. Stel bijvoorbeeld het doel om een maand aan een stuk 30 tot 90 seconden koud te douchen, om te ontdekken welke voordelen het voor jou heeft.
Bronnen: Orangefit, Medical News Today
Ook interessant:
- 14 tips van de expert om rust in je hoofd te toveren
- Hoe verhoog je je mentale veerkracht? Tien tips van onze expert
- Stoelyoga: dit zijn de voordelen en zo begin je eraan
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!