Last van slaapstuipen? Dit kan de reden zijn!
Je herkent het vast: je staat op het punt om in slaap te dommelen, wanneer jij (of je partner) plots door een schok in de benen of armen weer wakker schiet. Die slaapstuipen zijn niets om je zorgen over te maken, zeggen experten. Al kan die trap van je partner flink aankomen.
Slaapstuipen: geheel ongevaarlijk
Hoewel je veilig en wel in je bed vertoeft, krijg je weleens het gevoel dat je in een gapende diepte valt. Met een spastische schok die daarop volgt. Ongevaarlijk, zeggen experts, al zijn ze er nog niet helemaal uit wat de precieze oorzaak is.
Wel, ze hebben een aantal theorieën voor die vervelende schokjes:
1. Ontspannen spieren
Wanneer je slaapt, ontspannen je spieren zich. Tijdens de REM-slaap (de fase waarin je droomt) zijn de spieren van je ledematen zelfs tijdelijk verlamd. Je belandt ook niet holderdebolder in dromenland, dat gebeurt in fases.
Zo kan het zijn dat de hersengebieden die voor waarneming zorgen nog wakker zijn, terwijl het gedeelte van je brein dat je spieren aanstuurt al slaapt. Het wakkere hersengebied denkt daardoor dat je valt, en spant in een reflex al je spieren aan om een eventuele val te voorkomen. Dat verklaart de kleine schok in je ledematen.
2. Stress
Volgens sommige wetenschappers zijn stuiptrekkingen te wijten aan stress, angst of een verstoorde nachtrust. Slaapstuipen zouden vaker voorkomen als je heel moe bent, of niet comfortabel ligt.
3. Rusteloze benen
Ervaar je zodanig veel schokken in je ledematen dat je nachtrust eronder lijdt? Dan is er misschien meer aan de hand. Bij terugkerende last van schokken in je benen, spreken we van periodic limb movement disorder (PLMD), oftewel periodieke ledemaatbewegingsstoornis.
Bij deze slaapstoornis maken de benen, en soms ook de armen, ongecontroleerde schokkende bewegingen terwijl je slaapt. En hoewel je deze ’s nachts misschien niet opmerkt, heb je er overdag wel last van. Zo kun je je niet uitgerust voelen doordat je steeds uit je diepe slaap ontwaakt.
PLMD gaat vaak hand in hand met het rusteloze-benen-syndroom (restless leg syndrome, afgekort naar RLS), maar zijn wel verschillend. Bij RLS heb je een irriterend, brandend en kriebelend gevoel in je benen en soms ook in je voeten. De klachten verminderen tijdelijk als je beweegt.
PLMD komt vaker voor bij mensen die lijden aan:
- de ziekte van Parkinson,
- de ziekte van Huntington,
- sommige vormen van ADHD,
- narcolepsie,
- en slaapapneu.
4. Broodjeaapverhaal
Sommige theorieën over stuiptrekkingen brengen ons zelfs terug naar de oertijd. Voor holbewoners waren die schokken een trucje om zichzelf tegen te houden wanneer ze in een boom dreigden in slaap te vallen. De trekjes hielden hen wakker, en bijgevolg ook in leven.
Daarnaast zou het ook een controle zijn om te zien of je nog leeft. In die tijd werd te stil liggen namelijk geassocieerd met gevaar, en zelfs de dood!
Conclusie
De schokjes zijn dus ongevaarlijk, je laat er hooguit je partner mee schrikken! Wel zijn er bepaalde factoren die de stuiptrekkingen kunnen vergroten zoals stress, (over)vermoeidheid, een oncomfortabele houding en cafeïne.
Bronnen: Margriet.nl en Goed Gevoel
Meer over je nachtrust:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!