Is een leesbril uit de supermarkt goed of slecht voor je ogen?
Zo’n leesbril uit de supermarkt is toch geen échte bril? Of althans toch maar eentje van een veel slechtere kwaliteit? Je hebt het waarschijnlijk al weleens iemand horen zeggen. Maar is dat nu een feit of een fabel? Wel, dat hangt af van de omstandigheden.
Spotgoedkope brilletjes
Je vindt tegenwoordig in veel supermarkten spotgoedkope brilletjes die je helpen bij het lezen van de kleine lettertjes. De bekendste zijn waarschijnlijk die van Kruidvat met prijzen rond de 5 euro, of die van Action die zelfs nog geen euro kosten.
Door de lage prijzen kopen mensen vaak meteen meerdere stuks om er zeker overal eentje bij de hand te hebben. Maar als die brillen zo goedkoop zijn, zijn ze dan wel goed voor de ogen?
Leesbril uit de supermarkt: goed of slecht?
Over de kwaliteit van de brilglazen hoef je je helemaal geen zorgen te maken, want die moeten voldoen aan Europese wettelijke afspraken. Leesbrillen uit de supermarkt verslechteren je ogen dus zeker niet. Tenminste, als de glazen bij jouw ogen passen.
Zo’n kant-en-klare bril bestaat uit twee identieke glazen met dezelfde sterkte, dezelfde pupilafstand, dezelfde breedte en lengte… Kortom: de brilletjes zijn niet afgestemd op de specifieke noden van de brillendrager. Heeft jouw linkeroog dus een andere sterkte nodig dan jouw rechteroog? Of heb je een bepaalde afwijking/aandoening die gecorrigeerd moet worden met een bepaald type glas? Dan is zo’n brilletje niet geschikt voor jou.
Het is daarom belangrijk om eerst je ogen te laten testen bij een oogarts of opticien. Die kan je na de controle vertellen of een leesbril uit de supermarkt voor jou volstaat én je weet dan ook precies wat er met jouw ogen aan de hand is.
Wat als zo’n bril niet geschikt is en je draagt ‘m toch?
Wanneer je zo’n bril te vaak en te lang draagt terwijl je bijvoorbeeld voor je ene oog eigenlijk een andere sterkte nodig hebt, kun je last krijgen van hoofdpijn en vermoeidheid. Dus beter toch maar investeren in een bril die bij jouw ogen past.
Bronnen: Oogkliniek.be, Test-Aankoop, Gezondheid.be
Misschien vind je ook deze artikels over ogen en brillen interessant:
- Last van droge ogen? Deze tips helpen!
- Bril en mondmasker: hoe voorkom je dat je brilglazen beslaan?
- Een blauwfilter in je bril: heb je dat echt nodig?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!