Lekker eten én toch slank blijven? Het kan!
Wie zegt dat lekker eten en slank blijven niet samengaan? Kleine aanpassingen in je eetgewoonten zijn vaak al genoeg om af te vallen. Met deze tips kun je blijven genieten van al dat lekkers, zonder jezelf in een dieet te storten!
Veel vrouwen hebben een haat-liefdeverhouding met eten. Het is leuk en lekker, maar voor je ’t weet krijg je de knop van je broek niet meer toe. Je smijt jezelf in een dieet, maar frustraties komen al snel de kop opsteken omdat je het maar niet kunt volhouden. Geen zorgen: een dieet is niet noodzakelijk. Met deze tips val je evengoed af én blijf je gezond.
Je bent wat je eet én drinkt
Breng kleine veranderingen aan in je eetpatroon. Hoe begin je daaraan? Evalueer wat je dagelijks eet en drinkt en bedenk wat minder of minder vaak kan. Drink je elke dag één liter cola? Dan kun je dat afbouwen naar één glas per dag. Eet je elke dag chocolade? Neem je dan voor om enkel in het weekend te snoepen.
Zondigen mag
Af en toe zondigen, kan geen kwaad. Het is menselijk als je stiekem eens naar een koekje of stukje chocolade grabbelt. Als je jezelf te veel ontzegt, is de kans groot dat je uit puur verlangen naar een pakje chips of reep chocolade grijpt en deze in één keer opeet.
Koolhydraten: zowel voor – als nadelen
Koolhydraten zouden dikmakers zijn, maar schrap ze niet zomaar uit je eetpatroon. Je hebt de vezels nodig, aangezien ze voor je dagelijkse energie zorgen. Je hoeft alleen na te denken over welke koolhydraten je naar binnen werkt en in welke mate.
Geen tijd? Geen excuus!
Heb je geen tijd om gezond te eten? Geen excuus! Begin bij het begin: neem tijd om te ontbijten. Een goed ontbijt brengt namelijk je stofwisseling op gang. Wat muesli met melk of yoghurt in een kommetje kappen of een sneetje volkorenbrood met magere kaas besmeren is geen groot werk.
Ook voor je avondeten kun je tijd besparen door bijvoorbeeld diepvriesgroenten te gebruiken. Veel diepvriesproducten bevatten trouwens meer vitaminen en mineralen dan verse groenten.
Stop het blindstaren op calorieën
De ene calorie is de andere niet. Noten zijn bijvoorbeeld vet en bevatten veel calorieën, maar ze bevatten wél waardevolle voedingstoffen. Het is en blijft beter dan een handvol chips, die hun calorieën uit vet halen. Staar je dus niet blind op calorieën.
Op restaurant gaan: het kan!
Gezond eten betekent niet dat je niet meer uit kunt eten. Je kunt evengoed op restaurant gaan en genieten van een lekkere maaltijd, met de nodige voorzorgen uiteraard. Je kunt een glaasje wijn bestellen in plaats van een gezamenlijke fles. Zo kom je niet in de verleiding om je glas bij te vullen.
Ook kun je aan de ober vragen of hij de saus of de dressing apart kan serveren. Het vlees zelf kun je het beste laten grillen: het bevat minder calorieën dan wanneer het gebakken wordt. En als slot kun je als dessert een fruitsalade of sorbet bestellen. Lekker én gezond!
Olijfolie in plaats van boter
Gebruik olijfolie. Ondanks dat olijfolie meer calorieën bevat dan boter, bevat het wel minder verzadigde vetten dan boter. Daarnaast werkt olie ook cholesterolverlagend.
Gedachten verzetten
Heb je toch zin in iets zoets? Maak dan eerst een wandeling of doe huishoudelijke taken. Als je je gedachten verzet, zal ook je zin snel over zijn. Grijp dus niet te snel naar snoep of chocolade. Daarnaast verbrand je tijdens het stofzuigen maar liefst 200 tot 300 calorieën. Een slim alternatief, niet?
Prop jezelf niet vol
Het is belangrijk dat je je niet overeet. Een derde bord nemen omdat je nog ‘goesting’ hebt, doe je beter niet. Een eenvoudige oplossing: neem een kleiner bord. Je porties gaan hierdoor groter lijken, met als gevolg dat je sneller gaat stoppen met eten. Ook wanneer je traag kauwt, geef je je maag de indruk dat je al heel wat op hebt.
Het late hongergevoel
Heb je na 20 uur ’s avonds nog een hongertje? Eet dan een stukje fruit of drink twee glazen water. Dat je lichaam na 20 uur ’s avonds niets meer verbrandt, is maar een fabeltje. Het maakt niet uit op welk tijdstip je eet, wel wat en hoeveel je eet. Je lichaam verbrandt namelijk overdag en ’s nachts op dezelfde manier. Heb je ’s avonds last van een zwaar gevoel of oprispingen? Dan eet je beter niets op zo’n laat tijdstip.
Minder suiker
Snoep je echt te veel? Dan kan het je helpen om ons ‘Minder-suiker-plan’ te volgen. Samen met experts stelden we een haalbaar plan van 30 dagen op. Elke dag krijg je tips om je suikergebruik aan te pakken. Handig!