Linzen: lief voor je lijf
Gouden goedje uit Midden-Oosten
Linzen komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, waar zeΒ eeuwenlang in heel wat gerechten verwerkt werden. De gezonde peulvruchten verschenen ook in onze Westerse keuken nadat hippies destijds massaal naar India trokken, waar zeΒ lekkere en goedkope linzengerechten ontdekten. Hoewel je met linzen enorm veel mogelijkheden hebt, zijn ze bij ons nog steeds niet Γ©cht doorgebroken. Jammer, want er zijn heel wat redenen om ze wΓ©l regelmatig op het menu te zetten.
Goed voor je lijn en gezondheid
LinzenΒ zijn niet alleen goedkoop en gemakkelijk te bereiden, ze zijn ook goed voor onze gezondheid. Zo is gebleken uit een recente studie in deΒ American Journal of Clinical Nutrition waarin een team van onderzoekers van het St. Michael’s Hospital in Canada staven datΒ peulvruchten, met name kikkererwten, linzen en bonen, effectief zouden zijn om kilo’s te verliezen, cholesterol te verlagen en om je langer verzadigd te voelen. Zes weken lang aten 940 volwassen deelnemers dagelijks een portie peulvruchten bij hun hoofdmaaltijden. En wat blijkt? Ze verloren maar liefst 5% van hun cholesterol en voelde zich voor 31% langer verzadigd. Maar daar blijft het niet bij.Β Linzen zijn ook een uitstekende bron van ijzer, voedingsvezels, mineralen en eiwitten.
- VoedingsvezelsΒ zorgen voor een goede spijsvertering,Β een vlotte stoelgang en een gezonde darmflora.
- IJzer is een belangrijk component van hemoglobine, een stof die de zuurstofcellen – eenΒ belangrijke brandstof in je lichaam – in het bloed transporteert en opneemt inΒ de rode bloedcellen. Een tekort aan ijzer maakte je vermoeid. Linzen geven jeΒ dus extra energie.
- Linzen bevatten trage koolhydraten. Deze verteren langzaam, maar zorgen voor een langer verzadigingsgevoel. Daardoor blijft onze honger langer uit, en eten we minder.
- De peulvruchten bevatten ook veel eiwitten: die kweken meer spieren, en die zijn onmisbaar om vet te verbranden. Linzen passen in elkΒ gezond eetpatroon, wantΒ spieren verbruiken immers energie, zelfs in rust.
LekkerΒ met linzen
Met linzen kun je heel wat kanten uit: in een soep, salade of als vervanger voor vlees… Wij geven alvast onze favorieten prijs.