Ongezond lunchen: dit doet het met je productiviteit
Bijna middagpauze, en die komt als geroepen. Je maag knort aan een recordvolume, en je wilt niets liever dan je tanden zetten in een uitgebreide lunch. Hap jij toe? Of kies je toch eerder voor een lichte soep of salade? Weet dat wat je ’s middags eet, een effect heeft op je gezondheid én productiviteit.
Ongezond lunchen = meer kans op overgewicht
Elke dag kom je in aanraking met een heel resem aan ongezonde lekkernijen. Ook op de werkvloer ontsnap je er niet aan. Uit een bevraging van Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) is gebleken dat bedrijven steeds vaker ongezonde maaltijden voorschotelen. Te weinig mager vlees of vis, de portie frietjes of kroketten, de snackautomaat als dessertalternatief, … Dat gaat ten koste van je gezondheid: overgewicht, cardiovasculaire- en spijsverteringsproblemen, én je productiviteit op de werkvloer.
Gezond eten = alleen maar voordelen
Werknemers worden sneller ziek door ongezond eten, en dat betekent: vaker afwezig op het werk. Daarnaast daalt ook de productiviteit aanzienlijk.
De oorzaak? Je lichaam heeft gezonde brandstof nodig om optimaal te functioneren. Een gezond en evenwichtig eetpatroon, waarbij regelmatig vlees en vis op het menu staan, levert essentiële stoffen zoals omega 3-vetten, ijzer en zuurstof: stoffen die je brein stimuleren. En dat je tegelijk eventuele overtollige kilo’s kwijtspeelt, is natuurlijk mooi meegenomen.
Dit eet je beter niet
- Ongezonde voedingswaren zoals frietjes, koekjes, frisdrank en chocolade zetten onze maag- en darmwerking serieus onder druk. En je darmflora die overhoop ligt, zorgt dan weer voor een vermoeid gevoel.
- Vermijd fruit na een maaltijd. Hoewel fruit gezond is, komt het je productiviteit niet ten goede. Fruit dat bovenop de rest van je maaltijd terechtkomt, begint te gisten. Hierdoor zit je gegarandeerd de hele namiddag met een opgezwollen gevoel.
- Laat snelle koolhydraten zoals pasta en witbrood links liggen. Om de vele koolhydraten in je maaltijd te verwerken, moet je lichaam heel wat insuline aanmaken. Dat vergt veel energie, en daarom voel je je na de maaltijd zo futloos.
- Vermijd opgewarmde vetten en geraffineerde suikers. Die zijn moeilijk te verteren.
Zo boost je jouw productiviteit
- Eet regelmatig vis. In zalm bijvoorbeeld zitten heel wat omega 3-vetzuren, eiwitten, ijzer en vitamine B: stoffen die je geheugen, redeneringen en aandacht stimuleren.
- Ga voor trage koolhydraten zoals groenten en volkorenproducten. Die worden trager verwerkt door je lichaam, waardoor je geen insulinepieken en -dalen krijgt. En ze zijn daarbovenop ook nog voedzaam!
- Een slaatje met verse groenten en mager vlees is altijd een goed idee. De dressing daarentegen niet. Probeer daarom eens om je eigen dressing te maken met een beetje azijn en olijfolie. Lekker, en veel gezonder!
6x gezonde lunchgerechten
Deze lunchgerechten zijn lekker én voedzaam:
Beeld: GettyImages
Lees ook:
- Waar komt die vervelende middagdip vandaan?
- 5 gezonde lunchgerechten om mee te nemen naar je werk
- Wetenschappelijk bewezen: werkende mama’s zijn productiever
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!