Een gezonde energieboost: 7x voordelen van matcha
De dag starten met een stevige tas koffie? Het is een gewoonte in heel wat huiskamers. Nochtans is er een alternatief dat gezonder is voor je lichaam Γ©n geest: matcha, het groene wonderdrankje dat al eeuwen in Japan wordt gedronken. Wat de voordelen zijn en hoe je het precies maakt? Dat ontdek je hier!
Het groene goud
Matcha betekent letterlijk ‘gepoederde thee’ en wordt al meer dan 1000 jaar gekweekt in Japan als basis van een traditionele theeceremonie. Vandaag de dag vormt het nog steeds een groot onderdeel van de Oosterse cultuur en is het enorm populair in Europa en de Verenigde staten.
Volgens Delphine, oprichtster van het Belgische Matcha The Green Gold, heeft het dan ook alleen maar voordelen:
- Matcha is een echte krachtpatser als het op antioxidanten aankomt. Dit stofje schakelt vrije radicalen uit die bepaalde kankers en hart- en hersenziektes veroorzaken. Je vindt antioxidanten vooral in vers fruit en groenten, maar matcha bevat met voorsprong het grootste aantal.
- Matcha geeft je een energieboost.Β Het energiepeil na een matcha blijft tot zes uur hoog en daalt dan weer geleidelijk, in tegenstelling tot koffie, waarbij je energiepieken en -dalen kunt ervaren.
- Het bevordert je concentratievermogen. Japanse boeddhisten drinken niet voor niets matcha vooraleer ze uren aan een stuk mediteren.
- Het geeft je een geruststellend en ontspannenΒ gevoel. In matcha zit namelijk een grote hoeveelheid L-theΓ―ne: een aminozuur dat kalmeert en zorgt voor de aanmaak van dopamine, een stof dieΒ cruciaal is voor je geluksgevoel.
- Matcha, en meer specifiek EGCG (Catechines), versnelt het metabolisme wat de vetverbranding ten goede komt. Perfect dus om te integreren in een gezonde levensstijl.
- Chlorophyll,Β een groen pigment dat de groene kleur geeft aan bladeren, heeft een zuiverende invloed op het lichaam.
- Het is volledig natuurlijk en heeft geenΒ neveneffecten zoals een verhoogde hartslag of verhoogde bloeddruk.
De juiste kwaliteit
Matcha is één van de gezondste plantaardige producten op aarde, maar niet elk type is van even hoge kwaliteit. De kwaliteit herken je aan de kleur: hoe feller groen, hoe beter. De jonge blaadjes bovenaan de plant genereren de meeste gezondheidseffecten en zijn dus ook van de beste kwaliteit. Hoe meer je naar de onderkant van de plant gaat, hoe minder groen de kleur.
Hoe maak je het?
Matcha heeft een unieke, volle en lichtzoete smaak met een notige ondertoon en subtiele toetsen van spinazie en avocado. Kwalitatieve matcha is nooit bitter. Om de smaak volledig tot z’n recht te laten komen, zijn er enkele bereidingsregels:
- Doe een gram matcha in een kom. Dit staat meestal gelijk aan één bamboelepel.
- Voeg er een beetje warm water (70 tot 80°C) aan toe en klop het poeder volgens de traditie los met een speciale bamboe whisk. Na het whisken krijg je een perfecte crèmige matcha.
- Voeg warm water toe voor thee of kies voor opgeschuimde melk voor een heerlijke matcha lattΓ©.
Goed om te weten: in een gesloten en luchtdicht foliezakje blijft het meer dan twee jaar goed. Indien bewaard in de koelkast, houdt het matchapoeder zijn smaak en kleur tot 6 maanden na opening.
Dit bericht bekijken op Instagram
Een bericht gedeeld door Delphine Matcha The Green Gold (@matchathegreengold)
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
6x mΓ©galekker met matcha
Naast drankjes, kun je nog heel wat andere dingen maken met matcha. Denk maar aan verse smoothies, yoghurt of een heerlijk gebak. Onze Libelle Lekker-collega’s verzamelden alvast een aantal heerlijke recepten. Wat dacht je van een cheesecake of pannenkoeken met matcha?
Bron: Matcha The Green Gold
Lees ook:
- 5x ontspannende thee voor een goede nachtrust
- Zo ontbijt je gezond Γ©n blijf je langer verzadigd (+ 10x recepten)
- 5x dit vertraagt je metabolisme
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!