De menstruatiecup: hoe gebruik je hem?
Heb jij al van de menstruatiecup gehoord? Het is een eenvoudig, duurzaam en voordelig alternatief voor tampons en maandverband. We zetten graag de voordelen en gebruikstechnieken op een rijtje.
Waarom een menstruatiecup?
Een menstruatiecup is een klein, kegelvormig bekertje dat menstruatiebloed opvangt en tot twaalf uur kan blijven zitten. Zo’n cupje heeft heel wat voordelen:
- Praktisch: je kunt ‘m 8 tot 12 uur dragen en hoeft ‘m dus maar enkele keren per dag schoon te maken, afhankelijk van de hevigheid van je menstruatie.
- Voordelig: voor één cup betaal je tussen de 15 en 30 euro en je kunt er zo’n 5 jaar mee verder. Maandverband en tampons moet je elke maand kopen en komen op termijn dus een pak duurder uit.
- Milieuvriendelijk: aangezien je de cup gewoon leegmaakt, produceer je geen afval tijdens je menstruatie.
- Gezond: er komen geen vezels, bleek- of geurmiddelen aan te pas.
Welke cup kies je?
Net als tampons zijn menstruatiecups in verschillende groottes te verkrijgen: small, medium en large. Wie een lichte menstruatie heeft of nog nooit is bevallen, kan voor een kleinere maat gaan. Als je hevige maandstonden hebt en/of wel al eerder bent bevallen, dan kies je best een maat groter.
Cups zijn bovendien verkrijgbaar in verschillende stoffen. Meestal wordt een onderscheid gemaakt tussen latex en silicone. Een siliconen exemplaar is altijd een goed idee aangezien sommige mensen (onbewust) allergisch zijn aan latex.
Hoe gebruik je een menstruatiecup?
Een menstruatiecup inbrengen vergt in het begin misschien wat oefening, maar eens je het onder de knie hebt, zorgt het voor een comfortabele en veilige maandelijkse bescherming.
1. Koken
Kook de cup voor het eerste gebruik: leg ‘m zo’n drietal minuten in kokend water om hem helemaal schoon te krijgen. Herhaal dit koken steeds bij het begin en het einde van je menstruatie.
2. Vouwen
Was altijd grondig je handen met water en zeep en maak de cup eventueel een beetje nat om het inbrengen te vergemakkelijken. Er zijn verschillende vouwtechnieken waarmee je ‘m vervolgens kunt inbrengen. Kijk maar naar deze video:
3. Een comfortabele positie aannemen
Tijdens het inbrengen kun je heel wat posities aannemen: al hurkend, met één been op de badkuip… Maar verschillende vrouwen geven aan dat de meest comfortabele manier voor hen al zittend op het toilet is. Zoek naar een houding die voor jou het meest ontspannen aanvoelt.
4. Inbrengen
Breng de cup in je vagina tot waar het voor jou comfortabel aanvoelt. Laat ‘m vervolgens los en je zult voelen dat hij zich zal ontvouwen. Draai er nog een klein beetje aan tot hij helemaal goed zit en hij zich lichtjes vacuüm kan zuigen, zodat hij niet kan lekken. Als de cup goed is ingebracht, voel je ‘m niet zitten.
Hoe verwijder je de menstruatiecup?
- Was grondig je handen en neem een comfortabele houding aan.
- Duw met je bekkenbodemspieren de cup lichtjes naar beneden.
- Breng je duim en wijsvinger in de vagina tot je het steeltje onderaan de cup voelt.
- Trek zacht aan het steeltje tot je de bodem van de menstruatiecup kunt pakken.
- Knijp voorzichtig in het onderste deel van de menstruatiecup om het vacuüm te verbreken.
- Trek ‘m heel voorzichtig uit je vagina. Houd de cup recht en giet de inhoud in het toilet of de wasbak.
- Spoel ‘m af en hij is weer klaar voor gebruik.
Hoe draag je zorg voor je cup?
Hygiëne is heel belangrijk als je een menstruatiecup gebruikt. Zorg er dus voor dat je er goed zorg voor draagt, om de houdbaarheid van de cup en je eigen gezondheid te beschermen.
- Steriliseer de cup aan het begin en het einde van je menstruatie door ‘m drie minuten in kokend water te leggen. Dep ‘m af met wat keuken- of toiletpapier.
- Stop ‘m in de verpakking of in een katoenen zakje en bewaar op kamertemperatuur, op een plek waar het zonlicht niet rechtstreeks komt.
Nog meer lezen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!