Dit zijn de grootste voor- en nadelen van een menstruatieslip
De menstruatieslip verovert hoe langer, hoe meer een plekje in de wereld van menstruatieproducten. Toch is er voor velen nog een drempel om zo’n broekje in huis te halen, omdat er zoveel vragen en onduidelijkheden rond zijn. Wij zetten voor jou de voor- en nadelen op een rij.
Wat is een menstruatieslip?
Een onderzoek van DIM wees uit dat maar liefst 60% van de Belgische vrouwen haar levensstijl aanpast tijdens de menstruatieperiode. Net daarom worden menstruatieslips steeds populairder, want ze zijn veilig en zitten even comfortabel als een gewone onderbroek.
Het grote verschil: in een menstruatieslip zit een speciale strip om menstruatiebloed op te vangen. Die strip bestaat uit verschillende lagen beschermende, absorberende stoffen. Op die manier worden andere producten zoals maandverbanden en tampons overbodig.
De grootste voordelen
- Net zoals de menstruatiecup is de menstruatieonderbroek een duurzaam alternatief voor wegwerp-menstruatieproducten. Zo spaar je op termijn honderden kilo’s afval en heel wat geld uit.
- Je vaginale flora komt niet in contact met chemicaliën in producten die je moet inbrengen, zoals tampons.
- Er bestaan slips voor verschillende ‘flow-types’. Zo kun je ze dragen op lichte, matige en zware dagen van je maandstonden.
- Je kunt ervoor kiezen om de slip na een paar uur te vervangen, maar eigenlijk kun je ‘m een hele dag door dragen. De absorberende strip bevat namelijk stoffen die vocht opnemen, de groei van bacteriën voorkomen en geurtjes vermijden. Bovendien zit er dikwijls een waterproof laagje in dat in theorie lekken en vlekken voorkomt.
- Ook voor wie last heeft van licht urineverlies is de slip een uitkomst.
- Menstruatieonderbroeken bestaan in verschillende kleuren en modellen, zelfs strings en naadloze slips. Op die manier kom je je maandstonden zo comfortabel mogelijk door.
De nadelen
- Bloed is een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Als het bloed onvoldoende wordt geabsorbeerd, bestaat de kans op vaginale infecties en een ontsteking van de haarzakjes. Daarom is het erg belangrijk om voor een slip met de juiste absorptiegraad te kiezen, of om het broekje doorheen de dag te vervangen.
- In principe lekt een menstruatieslip niet. Als je toch niet van de ‘wat als’-gedachte houdt, dan kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld nog een menstruatiecup in te brengen. Maar op die manier werk je dubbelop. Om je comfortabeler te voelen, kun je de slip thuis al eens uittesten.
- Terwijl je een maandverband of tampon gewoon in de vuilnisbak gooit, heeft een menstruatieslip wat meer onderhoud nodig. Spoel ‘m na gebruik af in koud water en gooi ‘m in de wasmachine. Dat mag met de rest van je wasgoed. Stop je slip best niet in de droogkast, maar laat ‘m aan de lucht drogen.
- Menstruatieslips zijn niet zo goedkoop, en je hebt meerdere exemplaren nodig om je menstruatie door te komen. Maar die kostprijs haal je er op termijn weer uit, als je weet dat de Belgische vrouw jaarlijks gemiddeld zo’n € 150 uitgeeft aan wegwerpbare menstruatieproducten.
5 menstruatieslips om uit te proberen
Licht bloedverlies
Gemiddeld bloedverlies
Gemiddeld bloedverlies
Zwaar bloedverlies
Zwaar bloedverlies
Lees ook:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!