Vraag aan de diëtiste: waar komt die vervelende middagdip vandaan?
SOS middagdip
Libelle-diëtiste Annelies: “Een lunch met snelle koolhydraten als pasta en wit brood is geen goed idee wil je de hele namiddag productief blijven. Om de vele koolhydraten in je maaltijd te kunnen verwerken, moet je lichaam immers heel wat insuline aanmaken. Dat vraagt veel energie en daarom voel je je na de maaltijd zo futloos: de welbekende middagdip.”
Vermoeid na snelle koolhydraten
Annelies: “Eet je vaak pasta, witte rijst en wit brood, dan voel je je in het algemeen trouwens vermoeider. Je lichaam bereidt zich namelijk voor op de zware maaltijd die komt door automatisch veel insuline aan te maken. Je kiest dus beter voor trage koolhydraten: die worden langzamer verwerkt door je lichaam, waardoor je geen insulinepieken en -dalen krijgt.”
Trage koolhydraten
Trage koolhydraten zijn voedzaam en geven langzaamaan energie af, waardoor ze je langer verzadigd houden. Op die manier kun je een middagdip vermijden. Je vindt ze vooral in…
- volkoren brood en pasta
- zilvervlierrijst
- bulgur
- quinoa
- havermout
- peulvruchten
- noten en zaden
- zoete aardappelen
- groenten
- fruit
Gezond lunchen
Wat een ongezonde lunch met je productiviteit doet en wat je dan wél best kunt eten, lees je in dit artikel. Hier verzamelen we alvast een aantal lekkere lunchrecepten voor jou!
Lees ook:
- Lunchen? Dit is het beste tijdstip!
- Fit tussen je oren: 8x energie voor je hersenen
- Samen Slank tip 5: Investeer in een gezonde lunch
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!